Vitaminele pentru gravide - reprezintă un aspect foarte important pentru această perioadă. Asta pentru, că trebuie să asigurați nu doar organismul dvs. cu vitaminele și microelementele necesare, dar și organismul micuțului. Mamele își fac griji – oare care vitamine sunt necesare și utile pentru bebeluș?
Vitaminele pentru gravide: B9 (acid folic).
Vitamina respectivă este foarte importantă în perioada care anticipează conceperea și în primele zile de sarcină. Necesitatea organismului în acidul folic atinge cote maxime în a 16-29 zi după concepere. Această vitamină va ajuta să protejați fătul de diverse afecțiuni ale sistemului cardio-vascular, nervos și urinar. Pentru fiecare gravidă, doza de vitamină este individuală și se prescrie de medic.
Vitamine pentru gravide: accentul pe vitamina A
Vitamina respectivă este foarte importantă în primele două luni de sarcină și în ultimele. Această vitamină utilă armonizează creșterea copilului, participă activ la formarea sistemului ocular și contribuie la creșterea puterii viitoarei mame și a bebelușului. Doar să nu exagerați, consecințele vor fi dezastruoase, la fel ca și în cazul insuficienței acestei vitamine.
Vitamine pentru gravide: căutăm vitamina C
Cea mai utilă și benefică vitamină. Ea are capacitatea de a menține în normă activitatea tuturor organelor, stabilizează metabolismul și distruge toxinele. Vitamina respectivă este foarte necesară viitoarelor mame, atât în primul, cât și al treilea trimestru de sarcină.
Vitamina D: evită cu ajutorul ei dezvoltarea rahitismului la copil!
Vitamina este necesară în al treilea trimestru de sarcină și este administrată pentru prevenirea rahitismului la făt.
Cel mai important material – calciul.
Utilitatea vitaminei constă în faptul, că normalizează creșterea și formarea scheletului micuțului, armonizează activitatea rinichilor și a sistemului endocrin. Această vitamină se conține în lapte, brânză de vaci, cașcaval. Cel mai probabil, organismul tău îți va șopti despre necesitățile respective, descoperind o atracție față de aceste produse. Neapărat consultați medicul privind necesitatea administrării preparatelor care conțin calciu. Și rețineți: excesul de calciu – nu este binevenit. El va împiedica activitatea rinichilor, iar uneori poate provoca închiderea intrauterină a fontanelei, iar în rezultat – naștere grea și dificilă, periculoasă pentru viața copilului.
Iodul – pentru micii intelectuali
Această vitamină utilă este necesară în trimestrul doi de sarcină. Contribuie la dezvoltarea intelectuală a copilului, formarea unghiilor și sintezei hormonilor glandei teroide. Însă nici într-un caz nu administrați preparate care conțin iod, fără a consulta medicul în acest sens și fără analizele respective. Excesul de iod în organism poate aduce mai mult rău, decât insuficiența lui. Asta pentru, că este foarte ușor să afectezi activitatea sistemului endocrin, și este foarte dificil să o restabilești!