Vremea capricioasă de primăvară, cu schimbări bruște de temperatură și cu soare cu dinți, în combinație cu un sistem imunitar slăbit te poate face extrem de vulnearbilă în fața virozelor sezoniere.
Durerile de cap, rinita sau nasul înfundat pot fi ameliorate, cu ușurință, cu ajutorul unor medicamente disponibile în orice farmacie. Ce faci însă dacă ești gravidă și ai răcit? Luând în considerație faptul că unele medicamente îi pot face rău copilașului din burtică, e important să te tratezi corect.
Citește și: Unele medicamente pot provoca avortul spontan! Ce pastile trebuie să eviți dacă ești însărcinată
„În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o amenințare pentru mamă şi copil în cazul în care apar complicații. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentație şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului ”, explică dr. Silviu Iștoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie.
Ce faci dacă răceşti în sarcină?
- Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru corpul tău (şi pentru copilul tău), atunci când eşti răcită. Organismul tău poate lupta împotriva infecțiilor mai bine atunci când este odihnit.
- Hidratarea este esențială mai ales atunci când eşti răcită este nevoie să bei cel puțin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante pe zi şi lămâie care poate calma şi o eventuală durere în gât.
- Gargara cu apă sărată are şi ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimină mucusul şi calmează senzația de iritare adesea simțită în timpul bolii.
- În plus alimentația bogată în fructe şi legume poate grăbi procesul de vindecare. Dacă simți că nu ai poftă de mâncare încearcă să consumi cinci sau şase mese mici pe parcursul zilei începând cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse şi supe preparate în casă alături de pâine integrală,. De asemenea este foarte important să consumi alimente care luptă împotriva infecției precum: banane, afine, morcovi, chilli, merişoare, hrean, ceapă şi alimente ce conțin vitamina C. Atunci când răcim, în corp apare o lipsă de vitamine, în special de vitamina C, deci trebuie să vă alimentați cu fructe şi legume, ideal în stare crudă. Pentru că-i sunt prea bine ştiute virtuțile de vitaminizat excepțional este recomandat consumul zilnic de cătină.
- Ceaiurile naturale reprezintă un remediu ce ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poți încerca un tratament naturist: pui câteva picături de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt esențial într-un bol cu apă foarte fierbinte, te aşezi cu fața deasupra vasului şi te acoperi cu un prosop pe cap.
- În ceea ce priveşte medicamentele, acestea pot fi prescrise doar de medic.
„Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu strictețe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele si siropuri de tuse nu ar trebui sa fie luate atunci cand o femeie este insarcinata, cu exceptia cazului in care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reactiile la femei gravide si pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. In cele mai multe cazuri, este bine sa iei preventiv paracetamol (acetaminofen) pentru dureri minore. Dar viitoarele mamici trebuie sa evite ibuprofenul si aspirina. Acestea au fost testate si au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebelusului. Multe antibiotice sunt sigure in timpul sarcinii, dar de asemenea, unele nu sunt. Daca nu esti sigura, discuta cu medicul si asigura-te ca faci ceea ce este bine pentru sanatatea ta, dar si a fatului. Cel mai important lucru de facut este sa urmezi instructiunile pentru administrarea medicamentului. Dacă nu apar complicații în perioada răcelii sau a gripei, există însă o serie de remedii naturiste care pot fi încercate acasă”, adaugă dr. Iștoc.
Cum poți preveni răceala?
Cel mai bun mod de a preveni răceala în sarcină este să stai departe de persoanele bolnave, să eviți zonele aglomerate și să îți speli bine mâinile, cât mai des. Totodată, pentru a-ți ajuta organismul să facă față bolilor în perioada sarcinii, pregătește-l din timp, consumând alimente care întăresc sistemul imunitar (usturoi, ceapă, hrean, lămâie și multe fructe, preferabil de sezon) și adoptând un stil de viață sănătos (exerciții fizice regulate, somn odihnitor, alimentație echilibrată).
„Recomand evitarea atingerii ochilor, a nasului şi a gurii şi păstrarea distanței față de persoanele care prezintă simptome de răceală evidente. De asemenea recomand cu consumul de vitamina C naturala din citrice întregi sau suc natural, tocmai pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar”, spune dr. Iștoc.
Citește și: Alimente care îi ajută pe copii să crească în înălțime