Te-ai gândit vreodată că unghiile pot să-ți „spună” dacă ai suficiente vitamine, suferi de diabet sau ai probleme cu glanda tiroidă? Dacă nu, află că unghiile pot fi un indicator foarte bun al stării noastre de sănătate. Cu toate că mulți dintre noi consideră unghiile o parte nesemnificativă a corpului, ele pot reflecta probleme serioase de sănătate: de la boli cardiace, tulburări metabolice până la carențe nutriționale sau sensibilități ale sistemului imunitar.

Și tu ai observat pe unghii striații sau pete neobișnuite? Ori de la un timp unghiile tale și-au modificat culoarea? Descoperă ce trădează semnele care apar la un moment dat la nivelul unghiilor. 

Unghii fragile

Dacă ai unghii fragile, care se exfoliază și se rup ușor înseamnă că organismul duce lipsă de vitamine și minerale, în special vitamina A, complexul B, zinc, magneziu, calciu. Există însă și unele boli grave care se asociază cu exfolierea unghiilor, cum ar fi hipotiroidismul (boala Hashimoto), diabetul, cancerul de plămâni, mielomul multiplu. Drept urmare, o vizită la medic și câteva analize ar fi binevenite.

Unghii ondulate

Ai observat niște „vălurele” la rădăcina unghiilor tale? Acest lucru se poate întâmpla după o infecție febrilă severă sau după instalarea unei boli sistemice grave. nu te grăbi însă să te îngrijorezi, uneori, unghiile vălurite pot fi rezultatul unor traumatisme repetate (împingerea cuticulelor cu un obiect metalic) sau al unei afecțiuni locale de tipul eczemei. Însă în aceste cazuri este afectată o singură unghie sau doar câteva. 

Striații pe unghii

Dungile fine, paralele, care se observă pe unele unghii scoase în relief, pot reflecta scăderea imunității, hipotiroidismul sau lipsa de fier. De asemenea, malabsorbția la nivelul intestinului (boala Crohn, celiachie, giardia, colită ulcerativă) determină un deficit de proteine. 

Unghii galbene

Culoarea unghiilor, de asemenea, ne pot da indicii importante despre starea noastă de sănătate. Unghia sănătoasă are o culoare roz, naturală. În momentul în care apar modificări de culoare înseamnă că sunt probleme. Fumatul, aplicarea frecventă a unui lac de unghii colorat sunt cele mai frecvente cauze ale îngălbenirii unghiei. În afara acestor cauze benigne, ar fi de luat în seamă apariția unei sinuzite sau a unei infecții pulmonare. De asemenea, persoanele care au diabet zaharat pot avea unghiile galbene. 

Unghii închise la culoare

Uneoir, în urma unei lovituri la nivelul unghiei, pot apărea anumite hematoame, care vor trece în timp și nu sunt periculoase. Orice pată neagră, în afară de hematoame însă, trebuie investigată cu mare atenție de un medic dermatolog. Poate fi vorba despre melanom malign, un cancer de piele foarte agresiv, dar care poate fi tratat cu succes dacă este descoperit din vreme. Pe de altă parte, nuanța violet a unghiilor reprezintă un tip de cianoză care trădează o insuficiență circulatorie sau chiar insuficiență cardiacă, dar și alte probleme de sănătate legate de privarea de oxigen (emfizem pulmonar, pneumonie, astm, hemoglobină scăzută).

Unghii roșiatice

Petele roșii pe unghii pot fi semnul unei boli cardiace, pulmonare sau renale. Când toată unghia devine roșie și umflată poate fi vorba despre o reacție alergică sau o infecție cu Candida. 

Pete albe pe unghii

Petele albe pe unghii sunt cele mai frecvente semne de pe unghii. Din fericire, sunt și cele mai inofensive. Pot semnala ușoare deficite nutriționale sau microtraumatisme provocate de manevrele agresive de manichiură.

Unghii palide

Decolorarea accentuată a unghiilor poate indica o anemie sau o boală hepatică. Alteori, paloarea unghiilor este indusă de tulburări circulatorii.

Unghii bombate

Unghiile în forma unui cadran de ceas semnalează adesea boli ale căilor respiratorii: bronșită cronică, emfizem pulmonar.

Unghii concave

Unghiile în formă de lingură pot fi semn al unei carențe de vitamine sau de fier. De asemenea, artrita, eczemele, psoriazisul se asociază cu apariția unor adâncituri la nivelul unghiilor. O unghie ce pare că se ridică de pe deget pe măsură ce crește indică o boală tiroidiană.

După cum vezi, unghiile sunt o inportantă sursă de informații despre starea de sănătate a organismului. Nu ezita să te analizezi, uneori, corpul ne ajută să ne înțelegem mai bine și ne arată când ne confruntăm cu vreo problemă.
 

Citește și: Kinetoterapeutul Mariana Sotnic - despre displazia de șold la bebeluși: „Poate duce la apariția unor deformări permanente”

Citește și: E ok să verifici telefonul partenerului? Olga Manciu: „Evident că ne cam scarpină mâinile să vedem ce ascunde...”

Citește și: Alimente care îi ajută pe copii să crească în înălțime