Cu toții avem alunițe - fie că ne-am născut cu acestea, fie că au apărut pe parcurs, în urma expunerii la soare. Știai însă că unele dintre aceste formațiuni pot fi semne ale unor afecțiuni?
Majoritatea alunițelor sunt inofensive şi de cele mai multe ori, cauzate de proliferări de celule benigne, necanceroase care determină mici imperfecțiuni la nivelul pielii. Există însă și cazuri când pot fi periculoase, fiind aflate în legătură cu afecțiuni grave, asocierea cea mai cunoscută fiind cu melanomul, dar şi cu boli genetice sau afecțiuni ale ficatului.
În articolul ce urmează, doctorul Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat în ce situații alunițele ar trebui să ne facă să mergem cât mai repede la medic.
Cancerul de piele
Cea mai mare frică legată de alunițe e, probabil, legată de faptul că acestea ar putea fi niște formațiuni maligne, care în timp să se dezvolte în cancer de piele. De aceea e important ca alunițele să fie monitorizate. Un potențial risc prezintă alunițele cu o formă renergulată și de o culoare neomogenă, care au tendița să-și modifice structura sau mărimea.
„Chiar dacă ele pot creşte în dimensiune, în special, înainte de vârstă de 20 de ani, este puțin probabil ca aceastea să se mărească la persoanele mai în vârstă. De asemenea, o aluniță care a crescut în dimensiune nu este neapărat cancerigenă, fiind cunoscut faptul că în timpul sarcinii spre exemplu ele pot creşte în dimensiune şi îşi pot întuneca culoarea. O simplă biopsie efectuată de către un medic poate determina dacă o aluniță este asociată cu o anumită afecțiune”, explică domnul doctor Laurențiu Vlădău.
Alunițele plane şi închise la culoare, în cazuri foarte rare prezintă un pericol pentru sănătate.
Boli ale organelor genitale
Alte afecțiuni cu care sunt asociate alunițele sunt unele boli ale organelor genitale. „În special la femeie, atunci când progresează spre organele genitale interne, alunițele pot reprezenta un teren bun pentru zone precanceroase sau chiar cancer de col uterin în situații extreme, atunci când leziunile sunt determinate de tulpini oncogene (canceroase) de HPV. De multe ori, ele pot prevesti diverse boli cu transmitere sexuală, şi, din acest motiv, investigații suplimentare pot fi recomandate în această privință”, atenționează doctorul.
Boli genetice
Foarte rar, alunițele pot fi semnele unor afecțiuni genetice. „Acestea se pot asocia cu probleme neurologice, polipi intestinali, malformații renale sau chiar cu o probabilitate crescută în comparație cu populația generală de a dezvolta cancere interne mai târziu în viață”, explică specialistul dernatolog.
Leziuni la nivelul ficatului
Unele boli ale ficatului, de asemenea, se pot manifesta și prin apariția unor alunițe. E vorba de alunițele roșii sau hemangioamele prezente din copilărie, în număr crescut, de obicei mai mult de 6, Aşadar, alunițele noi sau cele care prezintă modificări ar trebui să fie evaluate cu promptitudine de către un dermatolog.
Alunițele nu prezintă, în esență, un risc pentru sănătate, dar rareori pot prevesti alte afecțiuni sau transformări maligne. Din această cauză, monitorizarea periodică şi evaluarea medicală a acestora este foarte importantă. După un șir de investigații, medicul va determina dacă unele dintre ele trebuie să fie eliminate sau dacă nu ai niciun motiv ca să te îngrijorezi.