Celulita afectează aproape toate femeile și poate apărea începând cu vârsta de 15 ani. Dincolo de vârsta de 35 de ani însă, aceasta se poate accentua în cazul în care femeia nu respectă câteva reguli de conduită și alimentație zilnică. Ce greșeli comit deseori persoanele de sex feminin în lupta cu celulita nedorită, află în cele ce urmează.
Statul picior peste picior
Statul prelungit pe scaun, dar mai ales poziția picior peste picior, poate duce la probleme circulatorii și la accentuarea celulitei, mai ales dacă ești o persoană sedentară. Pentru reducerea riscului apariției sau a accentuării celulitei, indicat ar fi ca la fiecare oră să te ridici de pe scaun și să faci o mică plimbare de 10 minute. Încearcă, de asemenea, să renunți la lift și să urci scările. Chiar și aceste mici eforturi ajută la eliminarea celulitei mult mai rapid.
Obiceiul de a mânca grăsimi saturate
Grăsimile saturate sunt în general grăsimile de origine animală și ne referim aici la carnea de porc, vită, brânzeturi și lactate. Odată consumate, grăsimile saturate se depun instant pe zonele-problemă: coapse, șolduri, fese și abdomen. Se recomandă să se evite prăjelile, untul, smântâna, carnea grasă, produsele de patiserie și mâncarea de tip fast-food.
Există însă și grăsimi „bune”, precum acizii grași esențiali Omega-3 și 6, care pot fi extrase din pește, nuci sau ulei de măsline. Totodată, este recomandat să stai departe și de grăsimile hidrogenate, precum margarina, acestea fiind foste grăsimi nesaturate care au fost tratate cu atomi de hidrogen pentru a deveni saturate.
Purtatul hainelor prea strâmte
Chiar dacă sunt sexy, pantalonii mult prea strâmți duc la agravarea celulitei. Hainele strâmte afectează grav circulația sangvină și limfatică, chiar în zonele cele mai predispuse celulitei: fesele, coapsele și pulpele.
Excesul de sare și zahăr din alimentație
Sarea este unul dintre principalii inamici ai sănătății. Aceasta duce la deshidratare și la retenția de apă. Astfel, sodiul este reținut în corp și blochează țesuturile, acest proces având ca efect accentuarea aspectului de coajă de portocală al pielii. Una dintre cele mai bune arme în lupta cu celulita o constituie atenția pe care trebuie să o acorzi dietei.
Atât zahărul, cât și sarea fac ca celulita să fie mult mai vizibilă. Știm cât de plăcut este să mănânci o prăjitură sau cât de apetisantă e frișca, doar că zahărul rămâne stocat în celulele de grăsime și le determină să se extindă.
Mâncatul înainte de culcare
Creșterea în greutate este principala consecință a obiceiului de a mânca seara, înainte de culcare. Kilogramele se depun proporțional cu aportul caloric din fiecare zi, nu neapărat corelat cu momentul din zi în care mânânci. Totuși, consumul de alimente seara înainte de culcare trebuie evitat, în special consumul alimentelor grase, pentru că acestea încetinesc golirea stomacului, iar preparatele puternic condimentate pot conduce la arsuri gastrice și indigestie. Dacă simți nevoia să consumi ceva seara, rezumă-te la alimente ușoare sau fă-ți un ceai calmant.
Studiile doctorilor specialiști în nutriție au concluzionat următoarele:
La masa de prânz se depozitează cam 30% din ceea ce ai mâncat gras pentru că nivelul insulinei creste odată cu trecerea zilei. În schimb, dacă mănânci după ora 18:00 sau la o oră mult mai târzie, transformarea mâncării în depozite de grăsime poate ajunge până la 100%. Cu cât este mai târzie ora, cu atât nivelul insulinei este mai ridicat.
Stomacul lucrează 4 ore și are nevoie de o oră pauză. Mesele ar trebui să aibă 5 ore între ele (09:00 – 14:00 – 19:00). Dacă mânaci la ora 20:00 și te culci la ora 22:00 stomacul va lucra încă 4 ore după ce te-ai așezat în pat. Atunci când ești la orizontală metabolismul încetinește și stomacul lucrează mai mult cu 2 ore. Acest fapt duce la obosirea aparatului digestiv, implicit al digestiei, și dereglarea programului de mese. Acesta este unul din motivele care ne fac să ne simțim obosiți dimineața, atunci când ne trezim. Corpul nostru în loc să se odihnească peste noapte a trebuit să aloce foarte multe resurse pentru digestie.
De asemenea, factorii emoționali și stresul conduc la formarea celulitei prin modificări hormonale. Atunci când suntem stresați glandele suprarenale produc un surplus de cortisol, având efecte negative și ajutând la formarea și extinderea celulitei prin creșterea glicemiei, a retenției de apă și acumularea de grăsimi.