mamaplus

Ești însărcinată? Iată 5 jocuri pe care le poți juca cu bebelușul din burtică

-
//
01.02.2021

Sarcina este una dintre cele mai minunate perioade din viața unei mămici. În pofida toxicozei și a altor problemuțe cu care te poți confrunta, anume atunci se stabilește o legătură foarte frumoasă între tine și copilașul tău.

Pentru că știm cât de nerăbdătoare ești și cât de mult simți nevoia de a te conecta cu bebelușul pe care îl porți în pântece, îți punem la dispoziție cinci idei prin care poți începe să comunici cu el foarte devreme, mai exact, de când este încă în burtică. 
Iată cinci jocuri prin care vei putea să-i transmiți sentimentele tale, să-l încurajezi, să-l mângâi și nu în ultimul rând, să-i creezi o rutină.

Jocul cu lanterna
Acest joc îl poți începe abia după cea de a 26-a săptămâna de sarcină, atunci când fătul a ajuns în punctul în care își deschide ochii. Și pentru că acum, bebelușul poate vedea ce se întâmplă, îi poți diversifica „peisajul” din uter. Este bine să te juci cu bebe când ești sigură că este treaz. Pune o lanternă pe burtă și vei simți și vedea mișcarea copilului. Poți mișca ușor lanterna dintr-o parte în alta a burții. Vă veți distra de minune împreună!

Mângăierile
Spre deosebire de jocul cu lanterna, mângâierile pot începe mult mai devreme. Din săptămâna 18 de sărcină veți simți fătul mișcându-se în pântece. Nervii sunt acum acoperiți de o substanță numită mielină care accelerează mesajele de la celulă nervoasă, ajungând la legături din ce în ce mai complexe. Mângâie-ți burtica, iar bebelușul va reacționa la mângăierile tale și chiar îți va și răspunde, cu propriile mișcări. 

Jocul simțurilor
Începând cu săptămâna 18, se dezvoltă simțul atingerii, al gustului, al mirosului, al vederii și al auzului. De aceea este foarte bine ca în această perioadă, să favorizați stimularea senzorială a fătului pentru crearea cât mai multor conexiuni neuronale. Așa că la cât mai multe parfumuri naturale, alintă-ți papilele gustative cu deliciile care-ți place cel mai mult, încearcă mâncăruri noi, nici nu știi, poate îți vin pe gust. 

Cercetătorii susțin că bebelușii care au fost expuși la anumite gusturi în uter, prin intermediul lichidului amniotic, au fost mai dornici să mănânce alimentele cu aceleași gusturi după ce au fost născuți. Așa că dacă vrei să mănânce broccoli, spanac sau alte alimente sănătoase, mănâncă-le și tu. 

Din săptămâna 21, bebelușul începe să înghită câte puțin lichid amniotic în fiecare zi. Acest lucru nu se întâmplă doar pentru a se hrăni, ci și pentru a se familiariza cu înghițirea și digerarea. Gustul lichidului amniotic diferă de la o zi la altă, în funcție de ceea ce mănânci (ceva picant într-o zi ori ceva dulce în următoarea). 

Citește-i povești
Tot din săptămâna a 18-a a sarcinii, micuțul din burtica ta poate să te audă. Chiar dacă poate că nu înțelege ce-i spui, studiile arată că vorbind cu el sau cântându-i, contribui la dezvoltarea creierului său.

Cântecul de „bună dimineața!” și cea de „noapte bună!”
Începând din săptămâna 26 de sarcină se dezvoltă și activitatea cerebrală a copilașului, așa că acum bebelușul nu doar că poate percepe sunetele, dar poate să și răspundă la ele, crescând numărul de impulsuri și de mișcări. Ca să vă creați o rutină, ai putea alege o melodie care să devină cântecul de dimineață, pe ritmurile căruia vă veți trezi, iar seara, îi poți cânta ceva ca să adoarmă.

Potrivit hindustantimes.com, specialistul în parenting Polly Sengupta, sunsține: „Copiii nenăscuți iubesc muzica – aceasta declanșează eliberarea hormonilor fericirii, precum serotonina, ceea ce calmează copilul și chiar îi formează viitoarea capacitate de a se concentra. După naștere, copilul își amintește melodiile dar și starea de bine experimentată intrauterin. Acest lucru înseamnă că – după ce s-a născut – copilului trebuie să i se pună aceleași melodii ca cele ascultate în perioada intrauterină, pentru a-l calma”.

Tu cum comunici cu bebelușul tău din burtică?