mamaplus

Ce să faci imediat atunci când îți muști limba sau îți spargi un dinte? Recomandările unui medic stomatolog

-
//
03.12.2020

Ce faci atunci când îți rupi sau îți spargi un dinte? Dar dacă ți-ai mușcat limba atât de tare încât ai început să sângerezi? Realitatea este că majoritatea oamenilor nu ar ști să reacționeze în astfel de situații. Iar o reacție greșită poate avea consecințe grave. Medicul stomatolog Adrian Mina ne învață ce trebuie să facem în cazul unei urgențe stomatologice.

Limbă mușcată

Dacă ți-ai mușcat accidental limba sau buzele, curăță zona imediat. După un astfel de accident este posibil ca zona lezată să se umfle. Astfel că este indicat să comprimați cu un pachet de gheață zona afectată. În cazuri mai grave, pot să apară sângerări necontrolate. Ceea ce înseamnă că trebuie să ajungeți la cel mai apropiat cabinet stomatologic sau spital. Mai ales dacă este necesară sutura leziunii.

Gingii obstrucționate

Dacă se întâmplă ca o bucată de mâncare sau obiect să fie blocată între dinți, cel mai bine este să încercați să o îndepărtați ușor cu ață dentară. Nu încercați niciodată să utilizați un obiect ascuțit (cum ar fi o scobitoare sau o pensetă), deoarece riscați să lezați țesuturile moi ale gingiei. Dacă nu reușiti, contactați medicul dentist.

Dinte deteriorat

Dacă aveți un dinte fracturat, recomand să vă clătiți gura cu apă caldă și sărată. Asta imediat dupa incidentul care a dus la fracturarea dintelui. Asigurați-vă că evitați să înghițiți părțile rupte rămase ale dinților. Aplicați un pachet de gheață pe zona afectată dacă aveți dureri și contactați medicul dentist.

Avulsia unui dinte

În cazul în care dinții adulți sunt avulsionați din alveola dentară, urmați acești pași simpli (acest lucru se aplică numai pentru dinții permanenți. Nu încercați să replantați dinții primari / de lapte):

Manipulați dintele de coroană și asigurați-vă că este curat. Dacă rădăcina este murdară, clătiți-l în lapte sau foarte scurt în apă cu sare. Asigurați-vă că nu deteriorați țesuturile înconjurătoare care mai pot fi atașate (nu spălați dintele și nu îndepărtați acest țesut).

Dacă este posibil, așezați ușor dintele înapoi în alveola sa, asigurându-vă că o faceți în mod corect. În caz contrar, așezați dintele într-o ceașcă mică de lapte sau puneți-l în gură, sub limbă.

Este necesară prezentarea la medicul dentist pentru a încerca replantarea dintelui.

Durere de dinţi

Dacă aveți dureri de dinți, încercați să vă clătiți bine gura cu apă caldă. Aceasta va oferi o ușurare temporară dacă durerile sunt cauzate de probleme ale gingiilor. Uitați-vă la locul durerii sub lumină bună și verificați dacă există tăieturi sau sânge.

Curățați ușor cu ața dentară în jurul dintelui pentru a îndepărta particulele de alimente.

Contactați medicul dentist cât mai curând posibil pentru a stabili o examinare.

Există mai multe motive pentru durerea de dinți. Inclusiv leziunile carioase, fracturile dentare și chiar mobilitatea dinților. Vizitând medicul dentist în mod regulat, puteți evita apariția unor astfel de dureri dentare.

Maxilar rupt

Umflarea, durerea, amorțeala buzei inferioare, sângerările orale și echimozele de pe bărbie sunt toate semne revelatoare ale unei mandibule fracturate. Dacă simțiți că v-ați fracturat sau vătămat maxilarul într-un fel, aplicați imediat un pachet de gheață pe zonă. Acest lucru va controla umflarea în timp ce vă îndreptați către cel mai apropiat spital. Luați analgezice dacă este necesar, dar evitați aspirina care va favoriza sângerarea.