Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama. Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic, cafeaua nu are gustul care trebuie, colegul de muncă ne-a „împrumutat” iar căştile sau nu am plătit factura la telefon – griji care, câte-un pic, pic, pic, se adună şi ne dau peste cap hormonii ce asigură buna funcționare a organismului.
Din acest motiv, chiar dacă nu suferim de vreo afecțiune, stresul ne oferă „cadou” dureri de cap sau de stomac când ne e lumea mai dragă. Dar cum acționează, precis, stresul asupra stării noastre de sănătate? Să aflăm!
De ce ne îmbolnăvește stresul?
Atunci când ne stresăm, corpul intră în defensivă şi secretă mai mult cortizol şi adrenalină, hormoni care, în exces, duc la creşterea tensiunii arteriale şi la accelerarea ritmului cardiac.
Prin urmare, tahipneea – accelerarea frecvenței respiratorii – îşi face simțită prezența, la fel şi tensiunea musculară, scrie webmd.com
Astfel de consecințe sunt utile în situații de criză, când trebuie să luăm decizii rapid, cum ar fi, de exemplu, atunci când vedem o maşină care se apropie de noi şi trebuie să fugim din calea ei. Dar nu şi în cazul în care, să zicem, laptopul se mişcă greu şi nu reuşeşti să trimiți un e-mail de mai bine de 30 de minute. Nu, contrar workaholicilor, aceasta nu este o situație de criză! La fel şi blocajul în trafic.
Pe măsură ce îți obişnuieşti corpul să secrete în exces hormoni ai stresului pentru orice nimicuri, sistemul imunitar are de suferit. Prin urmare, va declanşa tot felul de simptome şi va contribui la înrăutățirea unor probleme de sănătate deja existente.
Simptome fizice cauzate de stres:
- Dureri de cap;
- Lipsă de energie;
- Diaree;
- Constipație;
- Greață;
- Dureri în piept;
- Tensiune musculară;
- Ritm cardiac accelerat;
- Insomnie;
- Infecții respiratorii (răceală, gripă) frecvente;
- Diminuarea libidoului;
- Tinitus (țiuit în urechi);
- Mâini și picioare reci;
- Gură uscată;
- Dificultăți la înghițire;
- Tremurături;
- Bruxism (scrâșnirea, frecarea, încleștarea dinților);
- Lipsa poftei de mâncare sau, din contră, mâncatul în exces;
- Roaderea unghiilor (onicofagie).
Stresul ne afectează și starea psihică:
- Agitație;
- Nervozitate;
- Senzație de copleșire, de pierdere a controlului;
- Stimă de sine scăzută;
- Senzație de inutilitate;
- Însingurare;
- Depresie;
- Frustrare;
- Izolare socială;
- Îngrijorare constantă;
- Gânduri negative;
- Tulburări de memorie;
- Dezorganizare;
- Dificultăți de concentrare;
- Pesimism;
- Procrastinarea;
- Consumul de alcool, droguri;
- Ticuri nervoase;
- Evitarea angajamentelor.
Consecințele stresului pe termen lung:
Dacă nu ținem sub control stresul, starea de sănătate poate avea grav de suferit.
Stresul cronic poate cauza sau agrava o serie de afecțiuni precum: depresia, anxietatea, tulburările de personalitate, bolile de inimă, hipertensiunea, infarctul, accidentul vascular cerebral, obezitatea, tulburările alimentare, dezechilibrele hormonale, impotența, ejacularea prematură, acneea, psoriazisul, eczemele, alopecia, gastrita, colita ulcerativă, sindromul de colon iritabil, boala de reflux gastroesofagian etc.
Cum ținem sub control stresul:
Sigur, nu putem trăi fără stres – poate doar dacă locuim în vârful unui munte, medităm zilnic, respirăm aer curat şi trăim cât mai izolați unii față de ceilalți –, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îngrijorăm pentru orice fleac.
Mai important, trebuie să ne îndreptăm atenția spre tehnici de combatere a stresului, pe care mulți nu le cunoaştem sau care, credem noi, mănâncă timp.
Ei bine, nu e deloc greu să alungi stresul: respiră adânc, fă mişcare – chiar şi o plimbare în aer liber e benefică –, relaxează-te ascultând muzica preferată şi nu uita să ceri ajutorul psihologului atunci când simți că totul şi toți în jurul tău complotează să-ți facă zile amare.