Poate ai impresia că durerile menstruale sunt perfect normale. Le au și prietenele tale, le ai și tu și le-ați acceptat ca fiind una dintre inconveniențele statutului de femeie. E adevărat, disconfortul din perioada lunară nu este ceva neobișnuit, mai ales la tinerele fete. Sau dacă le-ai avut dintotdeauna, de când ai început să ai menstruație. Totuși, dacă ele sunt severe, nu mai sunt chiar așa de… normale. Află de la Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ce probleme pot semnala aceste dureri.
Avertismentul principal al medicului este că, din păcate, durerile menstruale anormale pot fi semnalul unor afecțiuni care, netratate, pot duce la infertilitate. Vorbim în primul rând despre endometrioză, în care un țesut similar endometrului se poziționează în afara uterului, respectiv pe trompele uterine, pe ovare sau în alte zone ale abdomenului sau pelvisului. Inflamațiile, cicatricile și chisturile endometriozice provoacă dureri intense și, cel mai grav, infertilitate.
O altă afecțiune asupra căreia durerile menstruale trag un semnal de alarmă este boala inflamatorie pelvină. Poate fi vorba fie de o infecție la nivelul uterului, fie la nivelul trompelor uterine. De altfel, inflamația este și cea mai frecventă cauză a blocării trompelor uterine care, de asemenea, afectează fertilitatea.
Durerile menstruale intense mai pot avertiza asupra existenței unui fibrom. Fibroamele – care cresc în peretele muscular al uterului – sunt tumori necanceroase. Adesea, multe femei nici nu știu că au fibrom și află acest lucru abia în timpul investigațiilor pentru diagnosticarea infertilității. Pentru că, da, fibroamele au un impact asupra capacității de a concepe și sunt cauza de infertilitate. De asemenea, în cazul în care s-a obținut totuși o sarcină, fibromul crește riscul de avort.
Semne că durerile menstruale sunt anormale:
- Apar sau se acutizează după mai mulți ani de la debutul menstrei
Acest tip de durere se numește dismenoree secundară și este cauzată de boli sau anomalii ale sistemului reproducător.
- Te împiedică să îți duci viața normală
Dacă durerea din perioada menstruală este atât de intensă încât te împiedică să îți poți desfășura activitățile cotidiene normale, iar acest lucru se întâmplă regulat, ar trebui să iei legătura cu medicul ginecolog.
- Ai dureri pelvine și în afara perioadei menstruale
Dacă în zilele premergătoare menstrei sau în timpul activității sexuale este prezent disconfortul pelvin, acest lucru poate semnala o problemă.
- Durerile sunt prezente pe toată perioada menstruală
Este normal ca sângerarea să dureze între 2 și 7 zile. Nu este normal, totuși, să ai dureri pe parcursul întregii perioade și după încheierea ei.
- Ai sângerări menstruale abundente și prelungite
Se consideră că e o perioadă menstruală prelungită dacă aceasta depășește 7 zile, și abundentă dacă este necesară schimbarea tampoanelor la fiecare oră. Sângerarea excesivă poate provoca anemie, dar poate semnala și o afecțiune medicală din sfera ginecologică.
Alte simptome îngrijorătoare: ciclu neregulat, senzație de balonare, crampe însoțite de greață sau diaree, probleme urinare.