Majoritatea femeilor se confruntă la un moment dat cu probleme ale sânilor. Vârsta, hormonii și medicamentele sunt responsabile de aceste modificări care pot fi noduli, chisturi, mastite, dureri, scurgeri. Din fericire, nu toate aceste descoperiri anormale ale sânilor se dovedesc a fi cancer. Cu toate acestea, în anumite cazuri, afecțiunile mamare benigne au risc de a dezvolta cancer de sân mai tarziu.
Este importantă consultarea imediată a medicului în cazul observării unor modificări sau în caz de dureri ale sânilor. Cele mai comune afecțiuni sunt:
- sâni dureroși;
- modificări fibrochistice;
- chisturi;
- fibroadenoame mamare;
- papiloame intraductale;
- canale galactofore blocate;
- producție de lapte în afara perioadei de alăptare.
Situații frecvente:
1. Sânii dureroși (mastalgie)
Durerea de sân este cel mai frecvent simptom al sânului și un motiv important pentru consultarea medicului. Cauza nu este cunoscută cu exactitate, adesea este legată de ciclul menstrual la femeile tinere, ambii sâni devenind mai dureroși înainte de această perioadă. Evenimentul este normal, cauzat de retenția de lichide asociată ciclului menstrual, în relație cu activitatea hormonală asociată.
În perioada dinaintea menopauzei sau postmenopauză, durerile sunt non-ciclice și unilaterale, iar acestea pot fi cauzate de consumul de anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală în postmenopauză.
Remedii:
- aplicați o pungă cu gheață pe sânul dureros;
- purtați un sutien confortabil de tip sport, de susținere;
- reduceți consumul de cafea, ceai, cola sau ciocolată;
- reduceți aportul de sare și grăsimi;
- vitaminele din complexul B (B1- tiamina, B6- piridoxina) pot fi folositoare.
2. Afecțiuni fibrochistice benigne
Boala fibrochistică benignă constă în prezența unor chisturi înconjurate de țesut mamar îngroșat. Principalele simptome sunt durerea generalizată, sensibilitate, prurit care fluctuează cu ciclul menstrual. Probabilitatea unei tumori fibrochistice crește odată cu vârsta și dispare adesea după menopauză.
Semne de alarmă:
- zona de îngroșare proeminentă;
- durerea este continuă sau agravantă;
- modificările de sân persistă după ciclul menstrual.
3. Chist mamar
Chistul mamar este descris ca un sac cu lichid în țesutul mamar care variază în funcție de durata ciclului menstrual și care poate dispărea spontan, are caracter benign dar poate fi dureros.
Apare frecvent la categoria de vârstă 35-50 de ani și ocazional la femeile mai tinere.
Este ușor diagnosticat prin ecografia de san. Dacă este vorba de un chist mare și dureros, se aspiră lichidul din chist cu o seringă cu ac fin, iar prezența fluidului confirmă diagnosticul și după aspirație, chistul dispare. În situația chisturilor recurente, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală.
4. Fibroadenomul mamar
Este o tumoră benignă formată din țesut mamar glandular și fibros care apare mai frecvent la femeile tinere (15-30 ani). Clinic, se percepe ca o formațiune netedă și fermă, mobilă în țesutul mamar.
Diagnosticul se obține în urma examinării clinice, mamografie, ecografie și eventual, biopsie.
Unele situații necesită îndepărtare chirurgicală.
5. Mastita - inflamația sânului
Mastita este o afecțiune care determină roseață, căldură, umflături și edeme în țesutul mamar. Cel mai frecvent este cauzată de o infecție în timpul alăptării, dar poate apărea și în alte momente, din cauza unei infecții ce blochează canalele galactofore, provocând astfel inflamație.
Simptomele pot apărea brusc și includ:
- stare generală alterată;
- febră (38ºC);
- sensibilitate la atingere;
- durere sau senzație de arsură, continuă sau în timpul alăptării.
Semnele de alarmă sunt reprezentate de persistența sau agravarea simptomelor de mai sus.
Complicația care poate surveni în absența unui tratament corespunzător este abcesul, care în caz de formare, necesită drenaj chirurgical.
Tratamentul include antibiotice pentru infecția bacteriană, antiinflamatorii pentru ameliorarea inflamației și durerii.
Tratamentul cu antibiotice se inițiază imediat pentru a evita formarea unui abces.