De-a lungul timpului, cercetătorii americani au tot încercat să descopere ce se întâmplă în mintea unei femei în timpul contactului intim. Astfel, cu ajutorul unui scanner de monitorizare a activităţii cerebrale, aceştia au descoperit că, în timpul climaxului, activitatea cerebrală se modifică în funcţie de zona erogenă atinsă.
S-a descoperit că până la 30 de zone diferite se activează în timpul actului intim, printre acestea fiind şi cele responsabile pentru emoţii, simţ tactil, bucurie, satisfacţie şi memorie. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că excitarea amorţeşte sistemul nervos al femeilor în aşa măsură încât ele nu mai simt durerea, aceasta fiind compensată de plăcere.
Cercetătorii au precizat că hormonul principal eliberat în timpul sexului este hormonul îmbrăţişării, care face femeile să lase garda jos şi să aibă mai multă încredere în partener. Din motive necunoscute, încă, femeile tind să elibereze aceşti hormoni într-o cantitate mai mare decât bărbaţii, de aceea ele se ataşează emoţional mult mai repede.
Bărbaţii, în schimb, în loc să primească o doză din hormonul îmbrăţişării, primesc o doză de plăcere. Hormonul eliberat de aceştia este dopamină, hormonul plăcerii, motiv pentru care numărul bărbaţilor dependenţi de relaţii intime este mai mare decât cel al femeilor.