Atunci când copilul are nasul înfundat, mămicile ar face orice pentru a-i ușura cumva situația. Totuși, medicii avertizează că unele obiceiuri pot fi periculoase și în loc să amelioreze starea copilului, pot să o agraveze și mai mult. Medicul ORL Lucia Gariuc a vorbit recent despre una dintre aceste practici periculoase și anume curățarea frecventă a năsucului copilului cu soluție salină.
”Continui să întâlnesc părinți care fac greșeli la acest capitol, mai ales mămicile. Dragii mei, nu este nevoie de făcut toaleta cavității nazale în fiecare zi cu soluții saline. O să vă rog foarte frumos din suflet să lăsați nasurile copiilor voștri în pace, fiindcă nouă nu ne-a spălat nimeni nasul în fiecare zi. Soluțiile saline, izotone, hipertone le folosim la necesitate în cazul în care copiii au careva episoade virale, când fac alergii, când avem ce curăți.
În același timp trebuie să știți că atunci când faceți toaleta cavității nazale nu trebuie să o faceți exagerat de des, adică nu o facem de 10 ori pe zi, ci o facem limitat – de maxim 4-5 ori pe zi. Este absolut destul, în rest utilizați aspiratorul sau dacă sunt mai mărișori le spuneți să-și sufle nasul. O să vă rog de asemenea să-i învățați să-și sufle năsucul fiindcă nu este normal să vină copii de 6 ani, care sunt aproape de vârsta școlară și nu știu să-și sufle nasul, să știți că asta este rău. Îi faceți absolut dependenți de voi. Obișnuiți-i și învățați-i de mici copii prin niște exerciții să sufle năsucul.”, susține medicul otorinolaringolog Lucia Gariuc.
De regulă, copiii răcesc de până la 8 ori pe an, în special între lunile octombrie și mai. Fiecare răceală se poate transforma într-o infecție a urechii (otită), infecție sinusală (sinuzită), tuse cronică sau probleme de respirație. Tocmai de aceea, igiena nazală ar trebui să facă parte din ritualul zilnic, însă cu respectarea dozelor admisibile și fără excese.
Medicul ORL Lucia Gariuc mai recomandă argintul coloidal sub formă de picături la primele semne de viroză sau atunci când copilul are primele eliminări din nas.