Prima lună de viață a bebelușului este cea mai dificilă din punctul de vedere al acomodării părinților cu rutina pe care o presupune nou-născutul. Îți prezentăm în continuare ce greșeli pot face părinții, fără să conștientizeze, precum și sfaturi de la specialist cu privire la îngrijirea unui copil de vârstă mică.
Atunci când îți aduci acasă nou-născutul, în special dacă ești părinte pentru prima dată, te poți simți speriat. Alături de încântarea și iubirea pe care le resimți, un fel de anxietate se poate instala, care are de altfel unicul scop de a te asigura că faci ceea ce trebuie. Sunt șanse mari să fii deja pregătit pentru bebeluș încă dinainte de naștere, așa că vei ști ce ai de făcut. Îți venim totuși în întâmpinare cu o serie de greșeli pe care le poți realiza în calitate de părinte neexperimentat. Citește-le cu atenție pentru a le putea evita la timp.
1. Crezi că faci ceva greșit când bebelușul plânge
Nou-născuții plâng deoarece este singurul mod pe care îl cunosc să comunice. În mod evident, există uneori indicii clare cu privire la motivul pentru care plâng: le este foame, au nevoie să fie schimbați, sunt obosiți etc. și este întotdeauna important să identifici semnele pe care copilul încearcă să ți le transmită cu privire la starea sa generală de sănătate și fericire. Reține însă că un bebeluș poate plânge și fără a avea vreun motiv, iar tu îl poți consola după cum consideri de cuviință, însă nu înseamnă că îi lipsește ceva. Dacă nu reușești totuși să identifici niciun motiv concret pentur plâns, iar acesta este continuu, se poate să fie necesar consultul unui medic pediatru.
2. Ajungi să intri în panică
Fie că ești părinte pentru dată sau mai ai copii, o stare de panică la orice sughiț poate să te destabilizeze emoțional. Acest lucru are șanse mai mari să se întâmple dacă ești în permanentă căutare de informații pe internet sau dacă suni încontinuu medicul pediatru pentru orice lucru lipsit de importanță. Nu te agita pentru detalii irelevante, dacă va fi într-adevăr o problemă gravă, îți vei da singur seama.
3. Nu lași bebelușul să doarmă cât are nevoie
Dacă ai grijă de un nou-născut, cu siguranță prețuiești fiecare secundă liberă de odihnă, iar dacă bebelușul tău doarme întreaga noapte nu înseamnă că este o problemă. Nou-născuții au nevoie să mănânce la fiecare 4-5 ore, dar dacă doarme toată noapte, adică 7-8 ore ănseamnă că este sătul. Dacă bebe ia în greutate, mănâncă bine, are scaune dese, și nu are nicio altă problemă, atunci lasă-l să doarmă. Astfel de situații se întâlnesc mai ales la bebelușii macrosomi sau la cei care sunt hrăniți cu lapte formulă sau cu lapte de sân din biberon.
4. Introduci copilul în aglomerări de oameni
Toată lumea își va dori să cunoască cel mai tânăr membru al familiei și tu la rândul tău ești nerăbdător să îl prezinți și să te plimbi cu el. Totuși, cel mai indicat este să eviți zonele aglomerate în primele săptămâni după naștere deoarece bebelușii nu au sistemul imunitar dezvoltat și au șanse mari să contacteze o infecție virală sau bacteriană. Chiar și o banală febră poate necesita spitalizare pentru un nou-născut, așadar nu risca.
5. Cocoloșești bebelușul excesiv
Poate părea un sfat contradictoriu cu cel anterior, dar nu este o idee bună nici să ții copilul numai în casă. În primul rând poate părea un mediu sufocant pentru bebeluș, iar ție chiar îți poate dăuna, mai ales dacă te confrunți cu simptome ale depresiei postpartum. Ieși la plimbare în parc sau optează pentru zone neaglomerate pentru a-ți scoate bebelușul afară; va fi benefic pentru amândoi.
6. Febra poate ascunde ceva grav
Un nou-născut care se confruntă cu febră în decursul primelor săptămâni de viață poate reprezenta o situație periculoasă. Nu este suficient să te gândești că pare mai cald la atingere și să îi administrezi un antipiretic, ci trebuie să verifici temperatura corporală exactă, iar acest lucru se poate realiza doar rectal. Orice temperatură care depășește 38 grade este considerată urgență medicală și necesită un consult medical specializat.
7. Ajungi să îți neglijezi relația de cuplu
Un bebeluș poate consolida în mod natural un cuplu. Colaborați pentru a vă asigura că nu îi lipsește nimic și împărțiți responsabilitățile, iar acest lucru creează o conexiune reală. Este ușor însă să uiți de partea romantică a relației când ai un copil mic în grijă, iar lipsa de atenție poate dăuna pe termen lung. Încercați să planificați un timp împreună în cuplu, fie că este vorba de vizionarea unui film sau de o plimbare în parc. Iar când vă simțiți pregătiți puteți ieși în oraș fără a fi însoțiți de bebeluș. Dacă te asiguri că relația sau căsătoria voastră rămâne solidă în primele săptămâni din viața bebelușului, ai șanse mari să continue să rămână solidă, ceea ce nu poate fi decât benefic vieții de cuplu.
Sfatul specialistului
Doamna doctor Monica Valimareanu, medic specialist pediatrie din cadrul Centrului Medical Iowemed ne-a oferit următoarele informații cu privire la greșeli pe care le fac părinții în cazul îngrijiirii bebelușilor:
1. Copilul scos din maternitate se spală, este greșită concepția de a nu face baie bebelușului până la detașarea bontului ombilical, pielea fiind o poartă de intrare pentru microbi. De aceea igiena acesteia este esențială.
2. Nu există lapte "slab". Multe mămici renunță la alăptat pe motiv că laptele nu este bun - este prea slab și bebelușul nu ia corespunzător în greutate. Greșit, nu există lapte slab, ci lapte insuficient, orice mamifer implicit omul având cel mai potrivit lapte pentru nevoile puiului său.
3. O altă greșeală ce poate avea urmări grave este aplicarea de comprese cu alcool sau oțet în caz de febră; dacă se dorește scăderea temperaturii corporale cu ajutorul metodei clasice prin împachetări, acestea se vor face cu apă simplă de la robinet, apa trebuie să aibă o temperatură acceptabilă, la temperatura camerei, nu foarte rece, dar nici caldă. Aplicarea împachetărilor cu alcool/oțet poate cauza arsuri tegumentare.
4. Una dintre erorile des întâlnite în practica medicală curentă o reprezintă autoadministrarea tratamentului antibiotic. Nu orice febră înseamnă infecție, cum nici o infecție nu înseamnă antibiotic. Un simplu exemplu de febră fără substrat infecțios îl reprezintă febra din erupția dentară sau febra din deshidratare. Administrarea tratamentului antiinfecțios se face doar de către personalul medical în urma consultului, precum și a recoltării de analize de laborator și în funcție de acestea se decide administrarea antibioticului sau nu. Sunt mult afecțiuni virale întâlnite la copii care se însoțesc de febră, iar în acest caz administrarea antibioticului poate face mai mult rău decât bine.
5. Sugarul/copilul cu febră se poate spăla, este o concepție eronată de a evita baia copilului când este răcit și are febră; din contră, o îmbăiere la o temperatură a apei ușor mai scăzută cu 2 grade Celsius față de temperatura normală (37-38 grade Celsius) ajută la o regresie mai rapidă a febrei.
6. Este frig afară și plouă, stăm în casă? Nu, putem ieși împreună cu copilul la o plimbare scurtă atâta timp cât acesta este îmbrăcat/echipat corespunzător; teama părinților de a nu răci de la frig nu are fundament; frigul nu cauzează răceli, ci microbii.
7. O altă greșeală a părinților observată mai ales în locurile de joacă o reprezintă rotitul, ridicatul sau prinderea bruscă de mâini a copilului. Aceste manevre exercitate de aparținători ar putea duce la luxația cotului prin alunecarea osului radial de la nivelul suprafeței de articulare. Această situație este mai frecvent întâlnită la copiii sub 5-6 ani datorită ligamentelor slab dezvoltate la această categorie de vârstă.
Sursa: qbebe.ro