Supă cremă de dovlecei poate fi introdusă in alimentația bebelușului din primele etape de diversificare. Iată cum se prepară o supă cremă de dovlecei care va fi pe placul întregii familiei.
Dovleceii sunt printre primele legume care se introduc in alimentația copilului incepând de la vârsta de 6 luni. Neavand risc de a provoca alergii, dovlecelul este inclus in prima etapa de diversificare. De obicei, dovlecelul este acceptat cu placere de către bebelus pentru că are un gust fin și o aromă subtilă.
La fel ca morcovul, dovlecelul poate fi adaugat in multe supe si piureuri pentru bebeluși. Se asociază foarte bine cu alte legume (țelina, pătrunjel, cartof alb, cartof dulce, fasole verde, conopida) sau carne (pui, curcan, vita, pește). Un alt avantaj important al dovleceilor este faptul că se digera foarte ușor și ajută la reglarea tranzitului intestinal.
Dovleceii sunt surse excelente de nutrienți care includ:
- fibre – ajută la formarea unui sistem digestiv sanatos al bebelușului;
- vitamine – vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C;
- minerale – potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, seleniu, zinc.
Datorită compoziției nutriționale valoroase, dovleceii au proprietăți remineralizante, antianemice, diuretice.
Cum se aleg si cum se pregătesc dovleceii?
Dovleceii autohtoni se găsesc din belșug din luna mai până in septembrie-octombrie. Însă in supermarket se găsesc dovlecei de import tot timpul anului. Din păcate, aceste legume pot fi contaminate cu pesticide, așa că se recomandă alegerea dovleceilor ecologici. De asemenea, este bine să se indepărteze intotdeauna coaja dovleceilor inainte de preparare.
Incercați, pe cât posibil, să alegeți dovlecei mici, cu coaja lucioasă, frumos colorată. Sunt de evitat dovleceii mari, lipsiți de culoare, cu coaja increțită sau pătată.
Dovleceii se spală foarte bine, se indepărtează capetele, se curăță de coajă, se taie pe lungime in sferturi si se scoate miezul. Chiar dacă sunt dovlecei tineri și încă nu au semințe, miezul acestora nu trebuie inclus in mâncărurile pentru bebeluși. Dovleceii se pot fierbe, se pot găti la abur sau la cuptor.
Supă cremă de dovlecei – rețeta diversificare
Iată cum se prepară supă cremă de dovlecei pentru diversificarea bebelușului.
Ingrediente:
- 1 dovlecel mic
- 1 morcov mic
- câteva cuburi de țelina, păstârnac, dovlecel
- 1 lingurița cereale pentru bebeluși sau orez (după 8 luni)
- 1 lingurița ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
- Se spală temeinic legumele, se curăță și se taie în cubulețe mici.
- Se pun toate legumele și orezul la fiert, în 500 ml de apă. Se fierb 30 de minute și se adaugă uleiul de masline.
- Dupa ce s-au fiert bine toate ingredientele, se mixează adaugând zeamă de la supă pentru o consistență potrivită. După vârstă de 6-8 luni, se poate adauga o lingurița de iaurt integral.
Este o supa delicioasă si hrănitoare!