Cu câteva zile înainte de ovulație, nivelul estrogenului crește constant. În momentul eliberării ovulului, acest nivel începe să scadă, lășând loc nivelului de progesteron să crească. Acest schimb între nivelurile de estrogen și progesteron poate provoca o sângerare, mult mai ușoară decât cea de menstruație și diferita față de cea de nidație.
Sângerarea la ovulație este acea sângerare vaginală care apare înainte, în timpul sau imediat după ovulație. Modificările nivelului de estrogen sunt adesea cauza acestui tip de sângerare. De obicei sângerarea este una ușoară și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În mijlocul ciclului menstrual, mai exact, oricând între 11 și 21 de zile de la ultima menstruație, atunci când ovarul eliberează ovulul, poate apărea așa numita sângerare la ovulație.
În cele mai multe cazuri, nu prezintă niciun alt simptom asociat.
Dacă o femeie prezintă alte simptome, cum ar fi crampe, alături de sângerare sau durează mai mult de câteva zile, altceva decât sângerarea la ovulație poate fi cauza de bază.
Femeile care nu ovulează regulat pot avea sângerări neobișnuite, precum sângerări ușoare care se întind pe mai multe zile sau să aibă menstruație la câteva luni. Numeroase condiții medicale, inclusiv endometrioză sau sindromul ovarelor polichistice pot fi cauza ciclurilor menstruale neregulate.
Cât durează și cum se manifestă o sângerare la ovulație?
Totul se reduce la hormoni. Pentru unele femei, modificările estrogenului, progesteronului și hormonului luteinizant pot declanșa apariția unei sângerări ușoare în timpul ovulației. Sângerarea la ovulație durează 1-2 zile.
O sângerare la ovulație este mai degrabă o sângerare ușoară care rareori necesită folosirea unui absorbant. Lichidul are o culoare roz pal, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sângele este amestecat cu mucusul cervical care crește în timpul ovulației.
Simptome asociate cu sângerarea la ovulație
Majoritatea femeilor nu au niciun fel de simptom și nu simt nimic. Însă, unele femei pot resimți:
- crampe, în special doar într-o parte a abdomenului;
- balonare;
- sensibilitate la nivelul sânilor.
La următoarea ovulație este posibil ca durerea să se resimtă în partea cealaltă a abdomenului, deoarece, în majoritatea cazurilor, ovarele eliberează ovule alternativ.
Când ne adresăm medicului specialist?
Sângerarea între menstruații este un fenomen comun, afectând între 9% și 14% dintre femei. În timp ce sângerarea la ovulație este un motiv comun pentru sângerările intre menstruații, nu este unicul. Sângerările ușoare la ovulație nu reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales dacă apar în fiecare lună.
Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău despre orice sângerare neobișnuită, în special dacă apar și alte simptome. Graficul sângerării – inclusiv la ce oră apare de obicei și cât durează – poate ajuta medicul să identifice mai ușor cauza.
Femeile care se confruntă cu următoarele simptome ar trebui să se adreseze medicului:
- Apar modificări ale tiparului de sângerare: de exemplu, ciclul menstrual durează mai puțin de 21 de zile sau mai mult de 35 de zile.
- Sângerarea devine abundentă.
- Apar alte simptome, precum durere la menstruație, durere pelvină după contact sexual, amețeli sau dureri în piept.
- Femeile care se confruntă cu sângerări la ovulație, nu trebuie să se îngrijoreze. Pot rămâne însărcinate dacă în timpul acelui ciclu menstrual au ovulat.