Hemangiomul reprezintă o tumoare vasculară benignă, ce apare din primele luni de viață a copilului și doar la 50-60% are tendință de regresie spontană către vârsta de 7-9 ani. Este cea mai des întâlnită neoformațiune benignă și afectează copiii în proporție de aproximativ 10% din toți nou-născuții. Se caracterizează prin creștere progresivă (rapidă sau lentă). De 3 ori mai des suferă fetele decât baieții. Despre diagnostic, tipuri de hemangioame, tratament și alte recomandări, aflăm de la dr. Covila Artiom, medic chirurg la Clinica de Medicină Estetică Estetic-Sana.
Hemangioamele sunt cele mai frecvente tumori vasculare benigne întâlnite la copii. Prezența hemangiomului la copil în majoritatea cazurilor nu este o problemă vitală, dar în același timp are un impact emoțional asupra părinților,dar și formării unor complexe la copii, potrivit medicului chirurg.
Diagnostic
Termenul hemangiom cutanat frecvent folosit de către părinți, dar și de unii medici, confundă hemangiomul infantil cu malformațiile vasculare. Aceste anomalii au în comun doar localizarea la nivelul arborelui vascular cutanat, iar evoluția, diagnosticul și tratamentul sunt semnificativ diferite.
Malformațiile vasculare sunt prezente de la naștere, cresc proporțional cu organismul copilului și niciodată nu regresează. În cadrul malformațiilor vasculare se aplică tactica activă de tratament după consultația preventivă a medicului chirurg (nu se așteaptă!).
Hemangioamele capilare simple nu prezintă dificultăți de diagnostic și nu necesită investigații suplimentare. Aspectul clinic și evoluția angiomului de către medic este suficientă pentru a elabora un plan precoce corect de monitorizare și tratament.
Când sunt necesare investigații suplimentare?
Pentru diferențierea hemangioamelor de malformații vasculare se efectuează analiza imunohistochimică GLUT-1, care reprezintă depistarea unei proteine specifice, ce se află în endoteliul capilar numai în hemangioame.
Hemangiomul cavernos necesită efectuarea Dopplerografiei cu transductor special pentru aprecierea dimensiunilor reale, profunzimii și structurii.
Hemangioamele capilare extinse (cu suprafața mai mare de 1 cm), frecvent au component subcutanat, de asemenea necestă efectuarea Dopplerografiei, USG.
În hemangioamele cutanate multiple (mai mult de 3) des are loc asocierea lor cu hemangioame interne (situate pe organele interne). Pentru depistarea lor este necesară efectuarea USG organelor interne (Ultrasonografia), RMN (Rezonanță magnetică nucleară), Angiografiei.
Clasificarea hemangioamelor
1. După structură:
- Hemangiom capilar sau tuberos tip „căpșună” (superficial);
- Hemangiom cavernos (adânc, compus din cavitați care conțin sânge);
- Hemangiom mixt.
2. După număr:
- Unice (80% de cazuri);
- Multiple (pot fi localizate pe organele interne).
3. După localizare:
- Cap si gât – 60%;
- Trunchi – 25%;
- Extremități – 15%.
Clinic hemangiomul capilar se manifestă prin apariția pe piele a unui element de nuanță roșietică de tip „căpșună” cu supradenivelare marcată sau a unui element plat de diferite dimensiuni. Hemangioamele capilare sunt superficiale.
Hemangioame cavernoase au component subcutanat, sunt adânci și evoluând pot compresa structurile anatomice importante. Atunci când sunt localizate în structuri cu rol vital pot fi cauza unor complicații serioase cu ulcerații, necroze și hemoragii.
Un risc crescut îl au hemangioamele cavernoase situate la nivelul ochilor, nasului, urechilor.
Tratament
La momentul actual există numeroase metode de management al hemangioamelor. Dezvoltarea accelerată și implementarea în practica medicală cotidiană internațională a tehnologiilor Laser și integrarea la necesitate a preparatului „Propranolol” oferă șansa copiilor la tratamentul hemangioamelor inofensiv, eficient, sigur, fără cicatrici.
Intră treptat în istorie metodele anterioare de tratament cu sechele de cicatrici și alte reacții adverse cum ar fi: criodistrucția, radioterapia, hormonoterapia, scleroterapia, electrocauterizarea. De asemenea, în ultimul deceniu numarul intervențiilor chirurgicale de excizie a hemangioamelor s-a redus considerabil.
Principiul de lucru al laserului constă în reacția de fototermoliză selectivă, adică fasciculul de lumină laser este absorbit de către pigmentul sanguin oxihemoglobina. Astfel, energia laser se transformă în energie termică, ceea ce provoacă obliterarea (închiderea) capilarelor din cadrul hemangiomului. Luând în considerație că, fasciculul laser este practic indiferent față de pigmentul pielii (melanina) – pielea după ablație cu laser rămâne intactă (fără cruste, cicatrici).
Hemangioamele superficiale cutanate se supun ablației cu laser vascular înalt specializat cu lungimea de undă din spectrul 577 – 595 nm.
Recomandare: Pentru înlăturarea unui hemangiom superficial este necesară efectuarea a 5-6 ședințe laser cu interval 3-4 săptămâni.
Hemangioamele adânci care au un component subcutanat se supun tratamentului medicamentos cu Propranolol. Acest preparat deja mai mult de 50 ani se utilizează în cardiologie. Proprietatea lui supresivă asupra hemangioamelor a fost descoperită întâmplător în 2008. De atunci, tactica de tratament al hemangioamelor s-a schimbat radical. Propranolol se administrează conform schemei special elaborate individual pentru fiecare pacient de către pediatru.
Recomandare: Durata curei de tratament diferă în fiecare caz de la câteva luni până la 2 ani. Numeroase studii demonstrează eficacitatea înaltă și inofensivitatea relativă a Propranololului.
În cadrul hemangioamelor de tip mixt (care sunt compuse din compartiment cutanat și subcutanat) actualmente tratamentul de elecție este Laser terapia și administrarea preparatului Propranolol.
Concluzii:
- Hemangioamele reprezintă o problemă medicală importantă cu un impact psiho-social major, ce poate afecta integrarea socială a copilului.
- Este importantă diferențierea hemangioamelor de malformații vasculare, fapt, care invocă tactica diferită de tratament.
- La momentul actual, tratamentul de elecție a hemangioamelor și a malformațiilor vasculare superficiale reprezintă Laser terapia. Este o metodă sigură, eficientă, inofensivă, care se efectuează în condiții de ambulator (nu necesită spitalizare) și posedă un efect cosmetic excelent.
- Tratamentul cu Laser se aplică cu succes și în cazul adulților cu hemangioame și malformații vasculare superficiale. Nu se admite folosirea laserului CO2 în tratamente vasculare.
- Clinica Estetic-Sana deține unicul laser vascular din Republica Moldova, înalt specializat cu lungimea de undă 577 nm al companiei cu renume mondial Asclepion Quadro Star PRO Yellow 577 nm (Germania).
Clinica Estetic-Sana este un complex modern care combină un număr imens de proceduri de întinerire, cele mai eficiente și progresive în medicina estetică, tratamente complexe în acnee, cicatrici, cuperoză, toate tipurile de epilare definitivă, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, remodelare corporală. Clinica dispune de aparataj modern, inclusiv 7 aparate de laser performante pentru toate inestetismele.
Adresa: Chișinau, str. Alexandru Cel Bun 108/1
Telefon: (+373 22) 23 29 62, 0692 63 873
E-mail: estetic-sana@mail.ru
Facebook
Instagram
Site