Un nou studiu a scos la iveală un fapt înfricoșător: simptomele de coronavirus, mai ales la pacienții internați și intubați, se mențin chiar și după 2 luni de la vindecare. Studiul certifică faptul că 4 din 5 persoane încă resimt anumite probleme de sănătate.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association și a fost făcut pe un eșantion de 143 de foști pacienți diagnosticați cu Covid. Majoritatea dintre ei au fost fost internați timp de două săptămâni în spitale speciale pentru tratarea Covidului, unii find chiar intubați pentru ameliorarea problemelor respiratorii.
La data când s-a făcut testul niciunul din cei 143 de foști pacienți nu mai erau pozitiv cu Coronavirus și nu mai prezentau febră sau diaree. Însă 43% dintre ei acuzau probleme cu respirația declarând că simt că nu le intră suficient aer în plămâni, o treime dintre ei se plângeau de dureri în piept, iar restul acuzau dureri articulare. Majoritatea celor care au fost infectați cu Covid spun că le-a scăzut calitatea vieții și a sănătății.
S-a tot vorbit că această nouă boală apărută, Covid-19, afectează în special bătrânii, însă studiul de mai sus a fost realizat pe un eșantion de oameni cu vârste cuprinse între 19 și 84 de ani, media fiind de 57 de ani.
Este important de reținut faptul că simptomele persistă la cei care au fost diagnosticați cu Covid fiind simptomatici și spitalizați. Majoritatea celor internați au făcut pneumonie interstițială iar tusea după pneumonie persistă.
Concluzia studiului este că simptomele rămân și se resimt în organism chiar și după câteva luni de la vindecare când virusul nu mai e detectabil.
La începutul pandemiei, atât medicii chinezi cât și cei italieni au ridicat un semnal de alarmă cu privire la efectele secundare care vin după infectarea cu coronavirus.