Un bebeluș prematur care se naște la doar 28 de săptămâni de sarcină are doar 20% șanse de supraviețuire potrivit medicilor. Totuși, există și excepții. Riley Patterson avea 794 de grame când s-a născut pe 20 iunie 2019, iar acum este un băiețel ce se bucură de viață împreună cu părinții lui.
Riley Patterson este un băiețel din Aughnacloy, Irlanda de Nord, care era atât de mic la naștere încât verigheta tatălui său îi putea intra pe picior. Este un bebeluș prematur,născut la 28 de săptămâni de sarcină, cu o gretate de doar 794 grame.
Supraviețuirea lui a fost de la început sub semnul întrebării, dar a reușit să treacă până acum cu bine peste toate problemele de sănătate pe care le-a avut în primul an de viață. S-a născut cu două găuri în inimă, cu o boală metabolică, cu probleme la plămâni și de două ori a avut enterocolită necrozantă.
Enterocolita necrozantă este o boală specifică copiilor născuți prematur. Aceasta apare atunci când țesutul din intestinul subțire sau gros are răni sau începe să se distrugă. De aceea intestinul devine inflamat sau, în cazuri mai rare, dezvoltă o perforare.
Mamei lui Riley i s-a spus la ecografia de 20 de săptămâni că bebelușul are probleme cu inima, defect de sept ventricular.
”Mi-a fost rău încă de la începutul sarcinii. Presiunea arterială mi-a crescut mult și am ajuns la preeclampsie. Din această cauză am stat în spital o săptămână da, una nu începând cu săptămâna 23 până când am născut într-a 28-a săptămână de sarcină”, a spus Victoria, mama lui Riley.
La controlul efectuat în săptămâna 28 medicii au constatat că situația bebelușului nu este tocmai bună și au cerut ca personalul să fie pregătit pentru o operație de urgență. ”Mi-au spus că prioritatea principală este să-mi salveze mie viața și am crezut că voi ieși din sala de operație fără bebelușul meu”, rememorează Victoria acele momente tensionate.
În sala de nașteri au fost 19 cadre medicale. În timpul cezarienei, doctorii au asigurat-o că bebelușul respiră. Totuși, nu au lăsat-o să îl țină în brațe decât 30 de secunde, după care l-au dus imediat la secția de terapie intensivă. Pentru un bebeluș prematur este important să primească imediat îngrijiri medicale de specialitate.
Băiețelul ar fi trebuit să sufere prima intervenție chirurgicală pe inimă la doar 8 săptămâni însă medicii au anulat-o pentru că era mult prea mic pentru a rezista. Au reușit de-abia când a împlinit 4 luni. În această perioadă nu a mai fost hrănit cu biberonul, ci cu ajutorul unor sonde, înainte și după operație.
Victoria își amintește că cea mai grea noapte a fost cea în care inima lui Reily s-a oprit și asistentele au trebuit să i-o repornească. Totuși, bebelușul a reușit să treacă peste acest moment și când a împlinit 5 luni a putut pleca acasă cu familia lui. Avea 2 kilograme.
Intervenția de urgență pe cord deshis pentru un bebeluș prematur poate fi fatală
În martie 2020, când avea 8 luni a fost supus unei noi intevenții chirurgicale pentru că în urma unui control medicii au descoperit că inima îi poate ceda. Teama cea mai mare a părinților a fost ca din cauza pandemiei băiețelul lor nu va putea primi îngrijirea necesară de care ar fi avut nevoie. Lucrurile au mers însă bine și Riley a trecut și peste acest hop.
Când a împlinit un an părinții i-au organizat o mică petrecere aniversară. ”Suntem foarte bucuroși că este alături de noi și trăim fiecare clipă ca și când ar fi ultima”, au spus ei.
Acum băiețelul are 7 kilograme și se hrănește tot prin sondă din cauza faptului că este deshidratat, dar părinții sunt fericiți că este lângă ei.
Doar 11% dintre bebeluși vin pe lume la 28 de săptămâni
Studiile ONU și UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebelușii prematuri sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de:
- retard mintal: 14%
- paralizie cerebrală: 8-12%
- surditate: 3%
- cecitate (orbire): 8%
Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen, însă cei ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.