Mulți părinți cred că nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Or, acesta-i o părere absolut greşită! Din contră, este crucial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă de la o vârstă fragedă.
Un adevărat risc pentru dantura micuțului ar fi cariile de biberon. Acestea apar în urma folosirii excesive a biberonului la culcare, pentru liniștirea copilului, pentru o perioadă mai lungă de timp. Copilul adoarme cu biberonul la gură, lichidul din biberon stagnează în guriță, contribuind la formarea unui mediu propice pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.
”În ultima perioadă, observăm că tot mai mulți copii suferă de caria de biberon. Acest tip de carie este provocată de alimentația îndelungată cu biberonul. Resturile de lapte, de suc sau terciurile, pe care le consumă copilul cu biberonul, pot provoca mari probleme danturii. Dacă acestea rămân pe dinți, îndată apare pigmentația, după aceea ne trezim cu carii dentare. Emailul dinților la copii e foarte fragil, ceea ce permite cariilor să se dezvolte extrem de rapid”, a declarat medicul stomatolog, Liliana Baban.
Caria de biberon apare, în general, la grupul frontal, dar în forme mai grave poate afecta toți dinții de lapte. Destul de des, leziunile carioase sunt mai grave la dințișorii de pe o parte (stânga sau dreapta), în funcție de poziția preferată de somn a copilului.
Caria de biberon începe, ca orice carie, cu faza necavitară, cea a demineralizării. Dacă părintele surprinde acest aspect de pete albicioase pe mai mulți dinți, cel mai bine e să consulte un specialist. Oprirea imediată a ritualului de adormire cu ajutorul biberonului, însoțită de o igienă strictă și corectă pot fi gesturi salvatoare.
”Îndemn mamele să se ferească de zaharurile ascunse din orice produs, de exemplu: iaurt, biscuit, care pe lângă compoziția lor, au zaharuri ascunse. Să folosească mai multe fructe, legume, pentru că ele curăță dantura. Mamele trebuie să învețe copiii să clătească gurița după fiecare mâncare. Efectele pot fi foarte negative. Uneori este imposibil de tratat, deoarece vârsta copilului e foarte mică și e aproape imposibil să-l ținem în scaun”, a adăugat Liliana Baban.
Specialiștii avertizează că netratarea cariilor dinților de lapte pot da mari bătăi de cap atât vouă, cât și picilor voștri. Pe lângă durerile mari la care sunt supuși micuții din cauza nervului dentar afectat, pierderea timpurie a dinților de lapte va afecta dinții definitivi, care vor erupe în poziții greșite. Dinții definitivi proaspăt erupți, dacă au în jurul lor mulți dinți de lapte cariați, vor fi mai ușor afectați de către carii.
Sursa: Mamaplus.MD