A avea o cameră sau o casă dezordonată poate fi rezultatul multor factori, precum faptul că ești foarte ocupat și nu ai timp să o aranjezi sau ai copii mici care fac dezordine. Dar această dezordine ar putea fi și un semn de tulburări psihice.
Pentru unii oameni, o cameră organizată poate fi o oază de liniște, un loc unde se retrag din nebunia lumii înconjurătoare. Pentru alții, însă, o astfel de încăpere poate fi văzută drept neinteresantă. Unii oameni se simt frustrați într-o cameră aglomerată, în timp ce alții se simt cei mai creativi dacă sunt înconjurați de tot felul de obiecte îngrămădite laolaltă.
Pe de o parte, în zilele noastre, toată lumea pare să-și dorească să găsească o modalitate de a-și aranja perfect fiecare aspect al vieții. Pe de altă parte, dezordinea a fost percepută mereu ca fiind un semn de lene sau ca un semn al viciilor unei persoane. Curățenia și organizarea sunt prezentate de obicei ca fiind un ideal spre care să tindem și o cheie a succesului în viață.
Ce spune o casă necurățată despre tine și ce se află exact în spatele psihologiei unei camere dezordonate?
A avea o cameră dezordonată poate fi rezultatul multor factori: poate însemna că ești un om ocupat, cu prea puțin timp liber sau că de-a lungul timpului ți-ai cumpărat prea multe lucruri și acestea pur și simplu nu mai încap în spațiul pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, o cameră sau o casă dezordonată poate fi rezultatul faptului că ai copii mici, iar aceștia nu se dau în vânt după a face ordine după ei înșiși.
În unele cazuri, însă, starea camerei sau a casei în general poate fi legată de o afecțiune de natură psihică. Persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive, de exemplu, pot deveni atât de preocupate să mențină lucrurile în ordine, încât orice tulburare cât de mică a acestei ordini poate deveni o sursă semnificativă de anxietate. Alte persoane tind să adune în casă foarte multe obiecte și au dificultăți în a se despărți de ele, chiar dacă nu le mai trebuie. Astfel, locuința se umple în timp cu tot felul de lucruri inutile, căpătând un aspect de depozit dezordonat.
Dezordinea poate avea implicații asupra sănătății mentale?
Depinde. Dacă ești o persoană pe care nu o deranjează deloc să locuiască într-un spațiu nearanjat sau aglomerat, înseamnă că dezordinea este ceva firesc pentru tine, adică un semn al felului tău de a fi și al preferințelor tale (în loc să faci ordine, ai pur și simplu alte priorități). Deși din afară total pare haotic, oamenii care se simt bine într-un spațiu de acest gen știu exact unde este fiecare lucru și, dacă cineva le face ordine în cameră, au dificultăți în a mai găsi obiectele, iar creativitatea și productivitatea lor au de suferit. Totuși, spun specialiștii, n-ar fi rău ca din când în când în când să cureți temeinic și să împrospătezi camera, pentru a nu dezvolta probleme de sănătate (precum alergiile, de exemplu).
Dacă dezordinea din cameră sau din casă te deranjează, te înfurie sau te frustrează, înseamnă că ești copleșit de situație și nu știi cum să o rezolvi. Dacă locuiești singur, iar dezordinea actuală e o consecință a faptului că ai trecut printr-o perioadă în care ți-ai neglijat sarcinile obișnuite (de exemplu, ai un job nou care te ține mai ocupat) e bine să-ți stabilești o nouă rutină. Gândește-te la o zi pe săptămână care să rămână bătută în cuie în care ai putea să-ți rezervi o oră-două în care să-ți aranjezi lucrurile. Sau, dacă starea de dezordine este cauzată de faptul că locuiești cu mai multe persoane, stabilește cu ele ca spațiile comune să fie curățate și ordonate pe rând de fiecare dintre voi sau împreună.
Dacă ești ordonat de felul tău, dar de la o vreme nu te mai organizezi și nu-ți mai pasă de ce se întâmplă în camera ta sau în casă, în general, poate fi un semn de depresie. Persoanele depresive se simt adesea prea obosite și deznădăjduite pentru a mai ține pasul cu treburile obișnuite din gospodărie. În această situație, e indicat să discuți despre problemele care te frământă cu persoane apropiate în care ai încredere sau, dacă simți că acestea nu îți pot fi de folos, să iei în calcul un ajutor specializat, cum ar fi un psihoterapeut.