Celulele stem reprezintă o zonă importantă a medicinei actuale datorită potențialului lor de regenerare și reparare a țesuturilor afectate. Unele terapii actuale, cum este transplantul de măduvă osoasă, deja utilizează celulele stem și potențialul lor pentru regenerarea țesutului distrus. Alte terapii sunt încă în studiu și implică transplantul de celule stem către o zonă a corpului afectată de boală pentru a le direcționa să se dezvolte și să se diferențieze pentru crearea unui țesut sănătos.
Sângele ombilical este o sursă bogată de celule stem hematopoietice – “cărămizile” celulelor sanguine și ale sistemului imunitar. Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta în multe alte tipuri de celule, așa încât pot repara țesuturi, organe, vase de sânge și pot fi folosite pentru a trata o multitudine de boli.
În cazul pacienților cu leucemie, spre exemplu, chimioterapia este folosită pentru a elimina din corp celulele bolnave, astfel încât să poată începe producția normală de celule sangvine. Odată ce producția de sânge nou debutează, boala intră în remisie. Însă dacă tratamentul nu dă rezultate sau leucemia recidivează, doctorii optează de cele mai multe ori pentru un transplant de celule stem. O transfuzie de celule stem din sângele cordonului ombilical al unui donator sănătos poate ajuta la formarea unui sânge și al unui sistem imunitar nou, oferindu-i pacientului o șansă pentru recuperarea completă.
Spre deosebire de celulele stem din măduva osoasă, celulele stem din sângele cordonului ombilical sunt imature și nu au învățat încă cum să atace substanțele străine. În mod similar, corpul nu recunoaște aceste celule “primitive” ca fiind străine, ceea ce înseamnă că pacienții care primesc celule stem din cordonul ombilical sunt mai puțin expuși riscului de a respinge transfuzia. Este, de asemenea, mai ușor să găsești compatibilitate în eventualitatea unui transplant folosind celule stem din cordonul ombilical decât din orice alte surse.
Se estimează că la nivel mondial au fost efectuate mai mult de 22.000 de transplanturi cu celule stem provenite din sângele cordonului ombilical.
Stocarea celulelor stem este o opțiune mai ales în cazul unui istoric medical familial cu boli ce ar putea fi tratate cu transplant de celule stem. Mai mult decât atât, cercetările continuă, iar premisele că viitorul adult își va putea folosi pentru vindecare celulele stem recoltate la naștere sunt mai mult decât încurajatoare.
Banca privată de celule stem recoltează, procesează și depozitează sângele bogat în celule stem ale cordonului ombilical al bebelușului pentru folosirea în scopuri medicale de către membrii familiei copilului. În eventualitatea în care cineva din familie are nevoie de un transplant de celule stem pentru a trata o boala cu potențial fatal, cum ar fi leucemia, siclemia, limfoamele sau deficientele imune, iar sângele ombilical al bebelușului este compatibil cu cel al bolnavului, celulele stem recoltate la nașterea copilului vor putea fi folosite pentru salvarea unei persoane dragi.
Ce șanse ai să folosești celulele stem recoltate la nașterea copilului?
Celulele stem din cordonul ombilical nu sunt doar pentru copilul tău. Ele reprezintă o investiție pentru întreaga familie. Iar dacă șansele ca unul din membrii familiei să poată folosi celulele stem recoltate la naștere sunt mici, probabilitatea de a fi folosite pentru a trata o varietate mare de alte boli este considerabilă. Pe măsură ce studiile continuă, cercetătorii descoperă noi domenii de aplicare ale transplantului de celule stem pentru vindecarea afecțiunilor de tot felul:
Atacurile cardiace: doctorii au introdus celule stem în mușchiul cardiac al pacienților afectați de numeroase atacuri cardiace pentru a observa dacă ele generează țesuturi noi și repară leziunile. Până acum, rezultatele sunt promițătoare.
Boli coronariene: doctorii au transplantat celule stem în arterele înfundate ale pacienților afectați de boli coronariene. Celulele stem au ajutat la creșterea de noi vase de sânge în jurul arterelor blocate și au îmbunătățit fluxul de sânge în zonele inimii supuse riscului de leziuni.
Boli vasculare: celulele stem au dat naștere la noi vase de sânge în jurul arterelor îngustate și deteriorate de la nivelul picioarelor doamnelor și au restabilit circulația sângelui în aceste zone.
Leziuni nervoase și cerebrale: în condiții de laborator, cercetătorii au descoperit că celulele stem umane se pot maturiza în celule nervoase, ceea ce are implicații deosebit de valoroase în tratarea unei mari varietăți de probleme neurologice.
Atacuri cerebrale: studiile au demonstrat că transplantarea de celule stem la șobolani îmbunătățește funcțiile cerebrale afectate în urma unui atac cerebral și leziuni cerebrale traumatice.
Scleroza multiplă: doctorii au introdus celule stem la pacienții afectați și s-au înregistrat ușoare îmbunătățiri în evoluția bolii.
Cancere și alte boli de sânge. Cercetările oncologice arată că șansele ca o persoană să-și folosească propriile celule stem până la împlinirea vârstei de 21 ani sunt de 1:2700, iar șansele ca un alt membru al familiei să aibă nevoie de ele sunt de 1:1400. Celulele stem pentru tratamentul cancerelor pot fi recoltate fie din măduva osoasă a pacientului sau a donatorului compatibil, fie se utilizează celulele stem recoltate la naștere din sângele cordonului ombilical. Există, însă, câteva avantaje la folosirea celulelor stem din cordonul ombilical față de cele din măduva osoasă:
- cercetările arată că rata de supraviețuire atunci când se folosesc celule stem din cordonul ombilical este dublă față de cele din măduva osoasă a pacientului sau a unui donator compatibil;
- sunt disponibile imediat și au perfectă compatibilitate;
- celulele stem din cordonul ombilical sunt mai ușor compatibile cu orice membru al familiei, crescând șansele succesului transplantului de celule stem;
- cercetările au arătat că pacienții care au primit transplant de celule stem prezintă șanse mai mici de a respinge mostra, față de cei care au primit celule stem recoltate din măduva osoasă.
Bolile cardiovasculare (atacurile cardiace și cerebrale) sunt cauza numărul 1 a morții în lume. Dacă terapiile bazate pe celule stem devin viabile și o opțiune de rutină pentru prevenirea și tratarea acestora, pacienții care au stocat celule stem vor fi net avantajați. Acealași lucru este valabil și în cazul maladiilor Parkinson și Alzheimer, în eventualitatea în care cercetările continuă să demonstreze abilitatea celulelor de a regenera țesuturile nervoase afectate. Studiile privind regenerarea țesuturilor pancreatice sunt încurajatoare, ceea ce ar însemnă că în viitorul apropiat, milioane de oameni afectați de diabet au șanse la vindecare.
Ești interesată de recoltare pentru copilul tău? Află mai multe informații pe SITE sau contactează-ne la numărul de telefon +373 (68) 145 414.