Scarlatina este o boală contagioasă și periculoasă cauzată de streptococul Beta-hemolitic A (SBHA). Afecțiunea începe întotdeauna cu o durere în gât. SBHA ajunge pe amigdale și începe să se înmulțească intens, formând inflamație purulentă și eliberând toxinele care pătrund în fluxul sanguin și otrăvesc organismul.
Cum se transmite:
Streptococul este un microb extrem de contagios, care se transmite prin aer expirat, tuse și prin diverse obiecte (jucării, rechizite, telefon).
Copiii cu vârsta cuprinsă între 3-14 ani se îmbolnăvesc cel mai des.
Surse de infecție:
- Un copil cu scarlatină;
- Un copil sau adult care suferă de angină streptococică;
- Un purtător sănătos de SBHA patogen (adult sau copil).
Scarlatina provoacă două tipuri de complicații:
Complicațiile precoce (se mai numesc purulente) apar în primele zile de la debutul bolii: abces în gât, pneumonie, meningită, sepsis, șoc toxic.
Complicațiile târzii (se mai numesc alergice) se dezvoltă la 2-3 săptămâni sau mai târziu după boală: sunt afectate inima, articulațiile (reumatism acut), rinichii (glomerulonefrită, insuficiență renală) etc.
Semne și simptome:
- Durere în gât (amigdalită streptococică). În manualele de pediatrie scrie astfel: „Nu există scarlatină fără angină!”. Inițial, gâtul este roșu aprins („în flăcări”), amigdalele se umflă , îngreunează înghițirea, apoi (după 2-3 zile) apar depunerile depulente;
- Febră (38,5-40 * C) – rezistentă la paracetamol, din nou crește rapid;
- Intoxicație generală: slăbiciune, dureri în mușchi, dureri de cap, greață (uneori vărsături);
- Erupție pe piele: mici puncte roșii pe întreaga suprafață a corpului pe un fundal de piele roșie;
- Modificări ale limbii: în primele 2-3 zile depuneri albe murdare, apoi limbă roșie strălucitoare („limbă de zmeură”).
DE REȚINUT: Principalele simptome ale scarlatinei sunt durerea în gât (angina) și febra. Alte manifestări (erupții cutanate, limbă de zmeură etc.) sunt secundare și instabile.
Complicațiile pot fi evitate prin:
- Diagnostic precoce;
- Tratament adecvat. Întrucât scarlatina este o infecție bacteriană, ea se tratează doar cu antibiotice. Medicamentul, doza și durata tratamentului sunt prescrise de medic.
Cum poate fi depistată scarlatina:
După contactul cu sursa de infecție, perioada de incubație durează 7-10 zile. Deoarece scarlatina începe întotdeauna cu o durere în gât, pentru diagnosticul precoce, puteți utiliza testul expres NO STEP STREP A (Israel), un test rapid individual pentru detectarea Streptococului Beta-hemolitic A (SBHA) în gât.
Testul permite confirmarea bolii timp de 5 minute în condiții casnice. De asemenea, este necesar să înțelegeți că erupția cutanată e cauzată de scarlatină sau de alergie (alimente, medicamente, pe fundalul unei infecții virale etc.).
Beneficiile testului expres No-step Strep A:
- Rezultat imediat – în doar 5 minute;
- Sensibilitate - 98%;
- Acuratețe diagnostică - 99,1%;
- Individual (se vinde 1 test în cutie separată);
- Simplu de efectuat;
- Are tot necesarul în set (inclusiv bețisorul cu tamponaș steril).
Testul rapid No-step Strep A va permite medicului dvs. să indice tratamentul corect pentru evitarea complicațiilor severe.
De reținut: DUPĂ EFECTUAREA TESTULUI TREBUIE NEAPĂRAT SĂ INFORMAȚI MEDICUL DESPRE REZULTAT! EVITAȚI AUTOTRATAMENTUL!
Testul expres la Streptococul ß-hemolitic No-Step Strep A este disponibil în următoarele farmacii din Republica Moldova: Orient, Farmacia Familiei, Apoteka.
Mai multe informații găsiți AICI