Ştiați că micuțul tău poate avea alergie la lapte? Specialiștii mai multor spitale au declarat că se confruntă, deseori, cu astfel de cazuri şi că acestea vor dezvolta o reacție lentă, ceea ce înseamnă că simptomele se vor dezvolta în timp, începând de la câteva ore până la câteva zile mai târziu.
Ce înseamnă alergia la lapte? Aceasta este definită de specialiști ca o reacție imunitară la una dintre proteinele care se găsesc în lapte. Trebuie menționat că simptomele pot fi diferite în funcție de tipul de lapte pe care îl dai copilului.
Simptomele asociate unei reacții lente sunt: crampe abdominale, scaune moi (care pot conține sânge sau mucus), diaree, ochi înlăcrimați, iritație a pielii (în special în jurul gurii), tuse intermitentă, rinoree sau infecție a sinusurilor, incapacitate de dezvoltare (creştere în greutate sau înălțime lentă).
Simptomele care apar mai rapid pot include: vărsături, respirație șuierătoare, urticarie.
Deşi se întâmplă mai rar, este posibil pentru un copil cu alergie la lapte să dezvolte o reacție gravă cunoscută drept şoc anafilactic.
„Dacă bănuiți că bebeluşul este alergic la lapte, consultați imediat medicul. Acesta vă va întreba, probabil, despre antecedentele de alergie din familie sau despre antecedentele de intoleranță la alimente, apoi îi va face un examen fizic copilului”, au precizat medicii.
Ei au declarat că nu există un anumit test de laborator care să confirme precis o alergie la lapte, deci medicul ar putea recomanda mai multe teste pentru a pune diagnosticul.
Astfel, în afara analizelor de scaun şi de sânge, medicul ar putea recomanda un test de alergie a pielii, în care este introdusă cu o seringă o cantitate redusă de proteină din lapte, chiar sub suprafața pielii. Dacă apare o pată roşie, copilul poate avea alergie la lapte.
Nu uitați nici de laptele de orez!
Cum era de aşteptat, pediatrul vă va cere, în unele situații, să faceți şi un test de alimentație. Apoi, după câteva zile în care nu i-ați mai dat copilului lapte, medicul vă va recomanda să-i dați din nou lapte, apoi să aşteptați câteva ore apariția unei reacții alergice. În unele situații se recomandă repetarea acestui test, tocmai pentru a confirma diagnosticul.
Nu trebuie omisă nici alergia la laptele de orez. Se pare că foarte mulți părinți preferă să le ofere copiilor lapte de orez, în loc de lapte de vaci, din cauza preocupărilor legate de alergie. Deşi alergiile la orez sunt extrem de rare în zona de vest a Globului, s-a observat o creştere a numărului de cazuri în statele asiatice precum Japonia şi Coreea, unde orezul este un aliment de bază încă din anii 1990.
Simptomele alergiei la laptele de orez includ: înroşirea pielii, iritație, urticarie, inflamație, nas înfundat sau rinoree, wheezing, anafilaxie.
Se ştie că, laptele mamei oferă cea mai bună sursă de nutrimente pentru un bebeluş şi îl ajută să dezvolte mecanisme de apărare împotriva anumitor alergii. O mamă care consumă lapte de vacă, totuşi, va transfera alfa-S1 cazeina şi proteina din zer copilului său prin laptele matern, cauzând posibil o reacție în cazul unui bebeluş alergic.
Alergiile la lapte sunt, de obicei, descoperite extrem de timpuriu în cazul bebeluşilor alăptați. Din fericire însă, conform studiilor din domeniu, bebeluşii care sunt alăptați se confruntă cu mai puține alergii şi infecții în primul an de viață comparativ cu cei care primesc lapte praf. Ca urmare, mulți medici recomandă proaspetelor mame să îşi alăpteze copiii cel puțin în primele şase luni de viață pentru a-i ajuta să evite dezvoltarea alergiilor.