mamaplus

Virusul care afectează copiii mici aflați în colectivitate. Boala se manifestă asemănător răcelilor

-
//
14.01.2020

Boala sărutului este frecventă în rândul tinerilor, dar poate afecta şi copiii mici aflați în colectivitate pentru că virusul care o produce, Epstein-Barr, se transmite prin salivă. Se manifestă asemănător răcelilor: dureri de gât, oboseală, somnolență, febră.

Principalul mod în care puteți recunoaşte şi diferenția infecția cu virusul Epstein-Barr de răceli este inflamația localizată la nivelul gâtului, care poate dura 10-14 zile. Amigdalita apărută din cauza „bolii sărutului” nu produce dureri severe, ci dă o senzație asemănătoare cu „mâncărimea”. Pe peretele posterior al faringelui şi pe amigdale apar pete albe, iar ganglionii sunt umflați ca şi în cazul răcelilor. Cei care suferă de „boala sărutului”, numită şi mononucleoză, vorbesc „pe nas”, sunt obosiți şi, în plus, au o senzație puternică de foame.

Infecția nu recidivează

Virusul care produce mononucleoza se găseşte în salivă şi mucus şi se transmite de la o un copil la altul sau de la o persoană la alta prin obiecte contaminate sau sărut. Manifestările apar, de obicei, după 4-7 săptămâni de la expunerea la virus. În general, „boala sărutului” apare o singură dată în viață, de obicei în copilărie sau în intervalul de vârstă 15-35 de ani, deşi virusul rămâne în organism pentru toată viața.

Nu există protecție împotriva bolii

Medicii infecționişti spun că există o singură metodă eficientă de a preveni această boală: evitarea contactului cu persoanele infectate. Aproape 80 la sută din populația cu vârsta de până în 50 de ani a făcut boala sărutului, sunt de părere specialiştii. Deşi nu este o boală gravă, în situații rare se poate ajunge la complicații, precum ruptura de splină dacă persoana afectată de boală practică un sport de performanță sau face un efort intens. Sportul şi efortul fizic nu sunt permise pentru că sporesc riscul producerii unei rupturi de splină. Această complicație a bolii apare deoarece în timpul sportului, la nivelul splinei se acumulează sânge, iar ruptura se produce mecanic, din cauza inflamării.

Tratamentul „bolii sărutului” constă în administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru calmarea durerilor de gât şi medicație împotriva febrei. Medicii recomandă şi un consum mare de lichide şi o alimentație bogată în vitamine.