mamaplus

Atenție la unele decorațiuni de sărbători. Acestea pot fi periculoase pentru copii

-
//
11.12.2019

În așteptarea sărbătorilor de iarnă, începem decorarea casei cu luminițe și jucării. Unii afirmă că abundența plasticului, a coloranților și uneori a metalelor grele din compoziția decorului poate avea un efect toxic pentru sănătatea familiei, în special a copiilor.

Specialiștii atenționează, însă, că majoritatea afirmațiilor de mai sus sunt supraestimate. Totuși, respectarea tehnicii securității în utilizarea decorului este un necesar absolut, în special dacă în casă sunt copii sau animale de companie.

Iată un șir de mituri și adevărul despre cel mai frecvent decor de sărbători:

1. Decorul și luminițele de Crăciun

Toate ornamentele intens colorate și luminițele de Crăciun au un potențial toxic pentru sănătatea casnicilor. Grija majoră: Acestea pot conține plumb.

Deși unele redacții media internaționale au enunțat un potențial risc al acestor decorațiuni, specialiștii le neagă: „Părerea mea este că, în general, o intoxicare epidemică cu plumb, drept urmare a utilizării acestor decorațiuni, este greu de imaginat”, a declarat Dr. Ken Spaeth, directorul medicinii mediului la Northwell Health din New York.

Un studiu efectuat în Statele Unite în 2014, în ajunul sărbătorilor de iarnă a constatat că 13% din decorațiunile vândute în marketuri aveau în compoziție plumb peste nivelul  permis în jucăriile pentru copii. Deși acestea nu sunt destinate copiilor, ele, totuși, sunt folosite de aceștia pe parcursul sărbătorilor de iarnă.

Riscul crește în cazul ornamentelor vechi, reutilizate de multiple ori, dar și a decorațiunilor ieftine, cumpărate online. Spaeth a menționat, de asemenea, despre importanța supravegherii copiilor pe perioada prezenței decorului în casă. Deși plumbul nu poate afecta organismul la contactul direct, prin piele, el are efecte negative în cazul pătrunderii prin cavitatea bucală.

„Este cazul, în special a copiilor mici, care au tentația să bage în gură aceste ornamente. Astfel, are loc pătrunderea directă a plumbului în organism”, a mai adăugat Spaeth.

2. Jucăriile

Sărbătorile de iarnă și jucăriile merg cot la cot. În funcție de calitatea acestora, ele pot prezenta un risc de contaminare cu plumb și metale grele, cauzate de pictarea intensă a acestora.

În cazul jucăriilor, un risc mare îl prezintă dispozitivele electronice cu baterii. Ele sunt periculoase în special pentru copiii mici. Astfel, bateriile „cu buton”, care sunt mici și pot fi cu ușurință înghițite, pot provoca traume și arsuri esofagiene și stomacale.

3. Hârtia pentru cadouri

Hârtia, pe care o utilizăm pentru împachetarea cadourilor este frumoasă, dar poate prezenta și ea riscuri, deoarece conține cerneală, coloranți, metale grele, clei și alte chimicale toxice.

Toxicitatea acestor învelișuri depinde, în mare măsură, de procesul lor de fabricare. Mânuirea și împachetarea cadourilor cu ajutorul acesteia nu prezintă un risc major, însă, nu permiteți copiilor să le bage în gură. De asemenea, nu ardeți aceste învelișuri, în special în șemineul sau soba din cameră.

„Învelișurile conțin un șir de substanțe chimice. Dacă le puneți pe foc, veți inhala aceste substanțe”, a mai adăugat Spaeth.

„Copiii sunt copii… Asigurați-vă că sunt în siguranță și asigurați-vă că știți ce mănâncă și ce pun în gură și că nu este otrăvitor”, a adăugat și Dr. Rais Vohra, directorul medical al diviziei Fresno / Madera al Centrului de control al otrăvurilor din California.

Recomandări importante pentru părinți:

  • Majoritatea decorațiunilor de calitate nu provoacă intoxicații, dacă sunt utilizate corect, în special de către copii. Ai grijă ca jucăriile și decorul de sărbători să nu fie mușcat, lins sau înghițit de copii.
  • Pentru a preveni intoxicațiile, spală-te pe mâini după atingerea decorațiunilor, în special a celor prăfuite și reutilizate de mai multe ori.

Ai grijă de sănătatea ta!