Prepară o tocăniță reinterpretată, cu care să îți surprinzi papilele gustative. Alege o rețetă rapidă, gustoasă și pe bază de ingrediente sănătoase. Iată 3 rețete interesante, pe care ar fi păcat să nu le testezi! Uită de banala tocăniță de legume și încearcă ceva deosebit!
1. Rețetă de tocăniță cu fructe de mare
Indiferent de anotimp, fructele de mare sunt la fel de savuroase. Mai mult ca sigur însă nu te-ai gândit niciodată să încerci să prepari o tocană pe bază de fructe de mare. Ei bine, iată o rețetă pe care ți-o recomandăm!
Ingrediente pentru 6 – 8 porții:
- Un bulb de fenicul tocat mărunt
- 1 cană de ceapă tocată mărunt
- 4 căței de usturoi, mărunțiți
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 cană de vin alb
- 4 căni de supă de pui (poate fi și zeamă de borș de pește)
- 2 roșii mărunțite
- 200 grame de somon
- ½ kg de midii
- ½ kg de creveți
- ½ linguriță de fulgi de chili
- sare și piper după gust
- ½ cană de pătrunjel tocat mărunt
- zeamă de la o lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare: Într-o tigaie se încălzesc cele 2 linguri de ulei de măsline la foc mare. Se sotează în acest ulei feniculul, iar după 3 minute, se adaugă și ceapa, apoi se lasă focul mic. După ce ceapa se înmoaie, se adaugă și usturoiul, apoi pasta de tomate. Se amestecă viguros și se dă focul mai mare. După ce pasta de tomate se închide la culoare, se adaugă vinul alb, apoi se lasă focul mic și după încă 2 minute se completează cu supa de legume/pește, cu roșiile mărunțite și se lasă să fiarbă. Imediat ce clocotește, se asezonează cu sare, piper și fulgi de chili. Se stoarce o jumătate de lămâie și se adaugă peștele. După câteva minute se pune în tigaie și jumătatea de kilogram de creveți. La puțin timp se completează cu midiile. Se gustă tocana și se mai pune, dacă e necesar, sare, piper și zeamă de lămâie. Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, se oprește focul și se servește imediat.
2. Rețetă de tocăniță picantă de tofu
Această tocăniță este ideală pentru persoanele vegetariene ori pentru cei care își doresc o masă consistentă fără însă să fie foarte greu de digerat.
Ingrediente pentru 6 porții:
- ½ kg de ardei copți, scurși bine
- 2 linguri de pastă de roșii picantă
- 2 căni de supă de legume
- 700 grame de tofu
- 2 ardei grași roșii, tocați mărunt
- ½ kg de baby spanac
Mod de preparare: Se pun ardeii copți și pasta de roșii picantă în blender și se transformă în piure. Se pune apoi piureul obținut într-o cratiță, se amestecă cu 2 căni de supă de legume și 2 de apă și se lasă la fiert. După ce amestecul fierbe, se adaugă tofu tăiată cuburi, dar și ardeiul gras și se lasă la fiert 7 minute. După aceea, se completează cu spanacul și se mai fierbe tocănița încă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper și se servește caldă.
3. Rețetă de tocăniță de iepure
Vrei să prepari o tocăniță consistentă? Încearcă o rețetă pe bază de carne de iepure, foarte sănătoasă și extrem de gustoasă!
Ingrediente pentru 10 porții:
- 100 ml de ulei de măsline
- 4 tije de țelină, tocate mărunt
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 morcovi mari, mărunțiți
- 3 căței de usturoi, tocați mărunt
- 2 kg de carne de iepure
- 200 ml de vin roșu
- 4 frunze de salvie
- 2 frunze de dafin
- 1 linguriță de rozmarin măcinat
- 1 ½ kg de roșii mărunțite
- 1 linguriță de nucșoară măcinată
- 2 linguri de pastă de roșii
- sare și piper
Mod de preparare: Încinge uleiul de măsline într-o tigaie și sotează legumele și usturoiul 7 minute. Adaugă bucățile de carne de iepure și gătește-le 8-10 minute. Adaugă vinul, apoi lasă să fiarbă. Completează cu frunzele de salvie, cu rozmarinul, cu frunzele de dafin, cu roșiile mărunțite și mai gătește încă 5-6 minute, după care poți adăuga și nucșoară, dar și pastă de roșii. Lasă apoi să se gătească la foc mic, fără să acoperi cu capac, cel puțin o oră. După ce carnea este fragedă, asezonează cu sare și piper și oprește focul. Servește tocănița de iepure cu mămăligă!