Pentru cei mai mulți dintre noi, familia este extrem de importantă și ne ajută să avem o dezvoltare armonioasă. Însă, iată cât de importantă e relația bunicilor cu nepoții lor, și cum este reciproc avantajos ca aceștia să petreacă mai mult timp împreună. S-a demonstrat că oamenii care trăiesc izolat și se simt marginalizați au probleme în a-și desfășura activitățile de zi cu zi, le scade mobilitatea, iar sănătatea li se deteriorează mai ușor.
Oamenii de știință au mai demonstrat că elevii de clasa a cincea sau a șasea care au o relație solidă cu mama lor se simt mai puțin singuri, au prietenii mai solide și sunt acceptați mai ușor de anturajul lor, în comparație cu cei înstrăinați de mama lor.
În urmă cu 3 ani, un studiu desfășurat în Boston a analizat efectele pe care bunicii și nepoții le au unii asupra celorlalți, dacă există o relație bine consolidată.
Studiul a implicat 374 de bunici și 356 de nepoți adulți, iar datele au fost culese pe parcursul a 19 ani, din 1985 până în 2004.
Autorii studiului au descoperit astfel că relațiile mai puternice dintre bunici și nepoți reduc simptomele de depresie în ambele tabere.
Totodată, oamenii de știință au mai descoperit și faptul că, doar în ceea ce-i privește pe bunici, simptomele de depresie se accentuau atunci când primeau ajutor, însă nu aveau pe cine să ajute și ei, la rândul lor.
Astfel, concluzia trasă de cercetători a fost că bunicii preferă mult mai mult să ofere decât să primească. Își doresc să fie implicați în viață nepoților lor.
Autorul studiului trage un semnal de alarmă, în acest sens:
„Părinții ar trebui să fie conștienți de rolul de „paznici” ai relației dintre bunici și nepoții lor. Ar trebui să mai fie conștienți și de potențialul bunicilor de a fi o resursă neprețuită în viață copiilor lor, mai ales dacă familia trece printr-o schimbare, precum divorțul sau refacerea vieții. Uneori copiii simt că se pot exprima mai ușor în față bunicilor și le pot împărtăși mai multe din problemele și dilemele lor.”
În concluzie, dacă ești părinte, reține că bunicii sunt foarte importanți în viață copiilor tăi. Ar trebui să mediezi relația dintre cele două generații și, astfel, toată familia va fi mai fericită.
Sursa: anamariavasile.com