Încă din copilărie, când idealurile noastre de frumusețe erau prințese Disney, precum Rapunzel sau Cenușăreasa, am înțeles că părul joacă un rol fundamental în strălucirea unei femei. Și chiar dacă unele dintre noi au fost binecuvântate cu o podoabă capilară de invidiat, există un moment în viața oricărei doamne când ajunge să fie nemulțumită de aspectul părului său.
Motivele sunt multiple, de la o alimentație deficitară de anumite vitamine, la abuzul de instrumente de styling precum ondulatorul și placa de păr. Așadar, ce facem pentru a ne recăpăta încrederea în ceea ce privește părul nostru? Iată 15 de sfaturi pentru un păr frumos și sănătos:
-
Spală-ți părul cât de des e nevoie
Mitul cum că cu cât te speli mai rar pe păr, cu atât vei avea un păr mai sănătos este complet eronat. Fiecare tip de păr necesită o durată diferită între spălări, astfel încât dacă părul tău are o tendință de îngrășare, nu te feri să îl speli o dată la două zile, sau chiar zilnic. Pe de altă parte, părul vopsit sau mai uscat nu necesită spălări atât de dese.
-
Aplică balsam după șamponare
Da, chiar dacă acest sfat pare banal, multe dintre doamne uită sau omit aplicarea balsamului după șamponare. Este important, totuși, ca balsamul să fie aplicat doar la vârfuri, nu pe întreaga lungime a firului de păr, cu atât mai puțin la rădăcini.
-
Alege produsele destinate tipului tău de păr
Este foarte important să știi ce tip de păr ai și ce tip de îngrijire necesită acesta. Acum varietatea de produse destinate sănătății părului este una largă, așadar alegerea celor corecte este un must.
-
Evită produsele ce conțin sulfați, parabeni, alcool și silicon
Ca în cazul oricărui produs de beauty, este bine să citești eticheta înainte de achiziziționarea sau utilizarea șamponului și balsamului. Acestea pot ascunde ingrediente dăunătoare sănătății părului tău.
-
Clătește părul cu apă rece
Apa rece -sau la temperatura camerei- este benefică atât pentru păr, cât și pentru piele. Îl revitalizează și îl întărește, spre deosebire de cea fierbinte care are un efect similar cu al instrumentelor termice de styling.
-
Ai o grijă deosebită de părul tău când e ud
Părul ud este sensibil și predispus spre a se rupe. Așadar, evită pieptănatul și periatul părului umed, să nu mai menționăm utilizarea produselor de styling ce presupun temperaturi înalte, precum ondulatorul sau placa de păr.
-
Minimizează intervenția produselor de styling
De la cele termice, până la fixativ, șampon uscat, ceară și spumă, niciunul nu este benific firului de păr, cu atât mai puțin scalpului.
-
Evită elasticele de păr foarte strâmte
Elasticele de păr strâmte, folosite pentru prinderea ponytail-urilor nu fac decât să crească posibilitatea ruperii firelor de păr. Optează pentru elastice din textil, precum faimoasele scrunchies.
-
Folosește fețe de perne din satin
Fibrele de satin au un indice de frecare mai mic decât bumbacul, astfel încât reduc drastic posibilitatea ruperii firelor de păr pe timpul nopții.
-
Piaptănă-ți părul corect
Pieptănatul părului este benefic, acest proces ajută la aspectul hidratat și sănătos al părului, prin răspândirea sebumului în mod uniform pe lungimea firului. Atenție, însă! Periile și pieptenii din plastic fac mai mult rău decât bine, sporind șansele ruperii firelor de păr.
-
Adoptă un regim alimentar bogat în proteine
Cheratina, principala componentă a firului de păr, este în sine o proteină. Lipsa proteinelor în regimul alimentar este asociată cu un fir de păr mai subțire și sensibil.
-
Asigură-te că ai aportul zilnic necesar de vitamine
Vitaminele A, B, E, fierul, seleniul și zincul sunt esențiale pentru un păr sănătos. Dacă nu le poți lua din alimentație, asigură-te că iei suplimente, astfel încât să ai aportul necesar pentru scopul tău.
-
Folosește măști hidratante
Dacă ne simțim pielea uscată, aplicăm imediat o cremă hidratantă. De ce lucrurile ar sta altfel în cazul părului? Măștile hidratante îmbunătățesc aspectul părului pe termen scurt, iar pe termen lung asigură sănătatea sa. Pe piață se găsesc produse care mai de care mai atractive și eficace.
-
Fă-ți măști DIY
Dacă varietatea de produse de pe piață nu te satisface sau nu îți inspiră încredere, de ce nu optezi pentru o mască făcută chiar de tine? Folosind ingrediente precum ulei de cocos, miere, sau ulei de argan, vei obține o mască cel puțin la fel de eficientă precum cele din comerț.
-
Ai grijă la expunerea la soare
Odată cu venirea verii, poți fi tentată să consideri că doar pielea de pe corp are nevoie de protecție solară. Totuși, scalpul este cel puțin la fel de sensibil la razele UV precum pielea, așadar optează pentru o pălărie în următorul sejur la mare.