Primăvara, mulți dintre noi vor să-și schimbe stilul de viață, probabil din cauza celor câteva kilograme pe care le-au adăugat pe parcursul iernii, dar și pentru că își pot permite un meniu mult mai variat. Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu ne recomandă să nu facem schimbări bruște, să nu cădem dintr-o extremă în alta și să includem în meniu nostru cât mai multe produse bogate în vitamine, pe care ni le oferă acest sezon.
Ce mâncăm primăvara?
Primăvara, odată cu mărirea zilei au loc modificări la nivelul hipotalamusului. Acesta este centrul nervos responsabil de controlul somnului, pofta de mâncare, dar și senzația de sete. Din această cauză, întâmpinăm primăvara cu o ușoară oboseală musculară și intelectuală, inhibiție, iritabilitate sau pierdere a controlului emoțional.
În plus, organismul duce o insuficiență de vitamina D și vitamine din grupul B. Din această cauză, se recomandă suplinirea anume a acestor vitamine în alimentația zilnică.
Vitamina D poate fi găsită în peștele gras, lactatele nedegresate, ouă sau ficatul de vită.
Vitaminele grupului B pot fi găsite în cerealele integrale, verdeața de sezon (spanac, rucola, frunze de salată), ficat, ouă, lapte, boboase și iaurt.
Se recomandă combinarea acestora, iar în ajutor ne pot veni și suplimentele alimentare extrase din surse naturale.
De asemenea, se recomandă și alimentele care pot contribui la accelerarea proceselor metabolice la nivelul creierului (nootrope). Le putem găsi în pește și produsele de mare, avocado, semințe de dovleac, arahide, banane și citrice.
Ce facem, dacă ne dorim să dăm jos câteva kilograme?
Nu se recomandă curele drastice de slăbit în această perioadă. O soluție ar fi excluderea alimentelor procesate (dulciuri, salamuri, gustări crocante, sărate sau dulci) și a băuturilor dulci.
În cazul băuturilor dulci, creierul nu le percepe ca și un aliment, de aceea avem tentația să mâncăm și altceva pe lângă ele. Astfel, ne luăm peste norma zilnică de zahăr și calorii.
Postul este o metodă eficientă de a slăbi?
În perioada postului, suportăm o senzație de foame din cauza lipsei proteinei animaliere în meniu. Dacă nu știm să soluționăm eficient, putem adăuga în kilograme, deoarece includem mai multe amidonoase pentru a compensa.
Cât de eficiente sunt curele de detoxifiere în acest sezon?
În funcție de metoda de petrecere a acestora și a alimentelor incluse. Totuși, să nu uităm că în această perioadă organismul este slăbit și duce o lipsă acută de vitamine, minerale și antioxidanți. Dacă îl privăm de acestea, dar și de energia de care are nevoie pentru activitățile zilnice, s-ar putea să ne confruntăm cu o înrăutățire a simptomelor menționate anterior.
Care sunt cele mai sănătoase alimente de primăvară și beneficiile lor asupra organismului?
- Urzicile. Bogate în vitamina A, C, magneziu și fosfor, cu proprietăți de a trata boli respiratorii, renale, dar și proprietăți detoxifiante.
- Spanacul. Bogat în fibre, vitamina A, C și K1. Datorită antioxidanților, întărește vederea și diminuează efectele stresului zilnic.
- Leurda. Datorită substanțelor biologic active are proprietăți antibacteriene, antivirale și îmbunătățește digestia.
- Frunzele de salată. Bogată în vitamina A și K, poate reduce riscul bolilor de inimă.
- Ridichea. Bogată în fibre, vitamina C și antioxidanți. Poate trata bolile inflamatorii și îmbunătățește digestia.
Ce alimente ar trebui să excludem din alimentație, dacă ne dorim să slăbim?
- Băuturile carbogazoase și dulci, inclusiv sucurile (chiar și cele fresh). E perfect să le înlocuim cu fructe și legume de sezon.
- Patiseria și deserturile procesate. Sunt generatoare a „colăcelului de salvare” în jurul taliei (pentru femei).
- Alimentele cu „calorii goale”, lipsite de nutrienți (fast-food, snack-uri dulci sau sărate).
Câteva sfaturi pentru cei care-și doresc să înceapă un stil sănătos de viață...
- Un stil sănătos de viață nu este o obligațiune sau un job. Acesta trebuie conștientizat și urmat din plăcere, nu pentru a slăbi, a fi în pas cu lumea și trend-urile actuale. Astfel, primul pas ar fi conștientizarea.
- Suntem diferiți. Chiar dacă locuim alături, nu înseamnă că trebuie să avem aceleași preferințe. Astfel, pasul următor ar fi selectarea propriului mod de a fi sănătos. Tipul de sport, pe care să îl facem cu drag, alimentele nutritive, care ne vor face plini de viață și respectiv, de emoții pozitive. Iar emoțiile pozitive sunt esențiale pentru un stil sănătos de viață.
- Fără extreme. Dacă ieri seara ai ieșit dintr-un restaurant de fast-food, iar azi dimineața începi să te înfometezi, faci mai rău. Echilibrul e esența unui stil sănătos de viață. Iar pasul următor ar fi să te schimbi treptat. Nu poți opri brusc niciun proces din corpul tău. Iar dacă te-ai alimentat mult timp cu aditivi și zahăr, sevrajul va fi foarte mare. Nu risca să dai totul peste cap.
Sursa: Mamaplus.MD