Dacă în curând veți deveni părinți, probabil trăiți cele mai incredibile emoții, dar și vă preocupă ce se va întâmpla odată cu apariția bebelușului. Pentru a vă asigura că aveți un copil sănătos, care se va dezvolta armonios, sunt foarte importante primele secunde, ore și zile din viața celui mic. Starea lui, reacțiile, semnele vitale și alți indicatori esențiali sunt evaluați chiar în maternitate. Victoria Sîsoev, medic neonatolog la Medpark, șefa Departamentului de Neonatologie, ne-a explicat care sunt investigațiile necesare pentru sănătatea bebelușului și liniștea părinților.
Neonatologul este primul prieten al bebelușului
„Spun mereu acest lucru, deoarece neonatologul este cel care primește, vede, examinează foarte minuțios bebelușul imediat ce se naște. Pachetele de naștere oferite de Medpark includ un set complet de investigații pentru bebeluș, efectuate în maternitate. Părinții sunt siguri că pleacă acasă cu un copil sănătos – mai mult, previn o serie de complicații sau alte surprize mai puțin plăcute, care pot surveni în primele luni de viață. Întâlnim situaţii când părinţii refuză unele investigaţii sub pretextul ca ei sunt perfect sanatoşi şi respectiv copilul lor nu are de unde sa moştenească vreo boală genetică sau malformaţie congenitală. Investigațiile ne oferă posibilitatea să detectăm precoce anumite boli care nu au manifestări clinice evidente în primele luni de viaţă sau simptomele sunt foarte subtile, care mimează unele stări tranzitorii fiziologice ale nou-născutului.”
Nota de la naștete (scorul Apgar)
„Imediat după naștere, chiar din primele secunde, medicii apreciază sănătatea nou-născutului conform celor 5 parametri ai scorului Apgar. Un bebeluș sănătos va primi un scor de la 7 până la 10, format din suma punctelor primite în urma evaluării urmtoarelor semne vitale: activitatea/tonusul, pulsul, reacția la stimuli, aspectul pielii și respirația.”
Examinarea metabolică (screening) – după 24-48 de ore de viață
„În primele zile de viață se efectuează testarea metabolică, pentru identificarea unor erori genetice de metabolism (după 24 de ore de viață se efectuează pe câteva picături de sânge, colectate din călcâi pe o hârtie specială).”
Testarea aparatului auditiv (screening)
„Afectarea auzului este una dintre cele mai întâlnite disfuncții la nou-născuți, la fiecare 1000 nou-născuţi 2-3 copii sunt cu dereglari auditive).”
Screeningul displaziei coxofemurale
„Examinarea ultrasonografică a articulației soldului, o investigaţie neinvazivă fără efecte negative sau neplăcute pentru nou-născut (nu este roentgen), se recomandă a fi efectuat în primele luni de viaţă, în special la copiii născuţi în prezentaţie pelvină, gemeni, în caz de ape fetale puţine (oligoamnios) şi atunci când se percepe un „click” specific la examinarea articulaţiei şoldului.”
Inima, organele interne și craniul – investigații esențiale
„Tot în primele trei zile de viață efectuăm screeningul viciilor cardiace critice congenitale. Apreciem oxigenarea ţesuturilor printr-un aparat simplu,care se plasează la mânuţa dreaptă, apoi la oricare alt membru şi se compară datele primite. Dacă apar neclarități la pulsoximetrie, copilului i se indică o ecocardiografie, pentru a exclude viciile cardiace, uneori nevăzute în investigațiile intrauterine. Deseori bebelușii au circulară în jurul gâtului, ca rezultat pe faţa copilului apar nişte hemoragii punctiforme, care creează temporar o coloraţie mai cianotică (vineţie) a feţei. Respectiv toată lumea interpretează această cianoză a feţei ca o stare obişnuită, tranzitorie, după circulara de cordon ombilical, însă poate fi și semnul unei malformaţii cardiace.
După caz se poate recomanda neurosonografia, dar și ecografia organelor interne – investigații inofensive chiar și pentru copilașii de câteva zile.”
Alinăm durerea micuțului
„Una dintre politicile spitalului nostru este „Spital fără durere” – în orice manipulări dureroase avem grijă să alinăm durerea prin măsuri nonmedicamentoase. Astfel, în momentul procedurilor neplacute sau dureroase, încurajăm aplicarea la sânul mamei sau administrăm în guriţă puţină Sucroză (sol. Glucoză 24%), astfel sustragem copilul de la procedura dureroasă, oferindu-i ceva gustos și influenţând creşterea pragului de durere.”
Mobilitate pentru confortul bebelușilor
„Un lucru important pentru părinți este că la noi aparatul USG este mobil, deci permite efectuarea ultrasonografiei, neurosonografiei și Ecodoppler-ului cardiac la patul pacientului, în cazul în care nou-născutul nu este transportabil. La fel este și în cazul aparatului de roentgen. Aici aveți toate serviciile sub același acoperiș, este un spital multidisciplinar, neonatologul se poate consulta cu colegii din alte domenii, pentru a acționa prompt în vederea stabilirii unui diagnostic/tratament.”
Vocația i-a fost predestinată
„Am cea mai frumoasă profesie din lume. În fiecare zi întâmpin bebelușii care vin pe lume, fiind primul medic care le examinează starea de sănătate. Am moștenit pasiunea pentru neonatologie de la mama mea, un „înger păzitor” al nou-născuților. Mă trezesc dimineața cu același entuziasm ca și acum 18 ani, când am început să activez în domeniu. Iar când îmi pun halatul alb îmi spun că e o zi perfectă pentru a salva o viață de copil. Sunt încântată să contribui, alături de colegii mei, la dezvoltarea unei secții, care are potențialul de a asigura o viață sănătoasă pentru mii și mii de nou-născuți din Moldova. Când știi că ai la dispoziție toate resursele, inclusiv umane, munca devine o sursă nesecată de satisfacție. Medpark este cea mai înaltă treaptă din cariera mea. Fiind în echipa spitalului am obținut titlul de doctor în științe medicale. Am ales Maternitatea Medpark pentru că aici pot să mă realizez pe deplin ca profesionist”, ne-a mai specificat doamna doctor Sîsoev.
Mai multe despre medical neonatolog Victoria Sîsoev aflați aici.