Pentru că astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc cei 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia, am decis să-ți propunem o rețetă delicioasă de Sfințișori de post.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 500 g făină
- 250-300 ml apă
- 25 g drojdie
- 1/2 linguriţă de sare
- 3-4 linguri ulei
- 1 lingurita zahăr
Pentru garnitură
- 1 borcan de 340 g miere
- nucă măcinată
Pentru sirop
- 400 ml apă
- 5 linguri zahăr
- esenţe după gust
Mod de preparare:
1. Pentru aluat se prepară maiaua: se amestecă drojdia cu o linguriţă de zahăr, o lingură de făină și puţină apă caldă. Se lasă 10 minute să lucreze drojdia.
2. Apoi, maiaua se pune peste restul făinei, se adaugă sarea, apa și uleiul. Se frământă pânaă ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie să fie ușor moale și dacă e prea tare se mai adaugă apă caldă și puţin ulei. Se lasă să crească 25 de minute.
3. Apoi, aluatul se împarte în 12 bucăţi. Din fiecare se lucrează câte un sol care se împletește sub forma cifrei opt. Se așază în tava unsă cu puţină grăsime vegetală și tapetată cu făină. Se coc 25 de minute.
4. Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor. După ce mucenicii s-au copt, se așază pe un platou și se însiropează. Se ung cu miere și se presară cu nucă măcinată din belșug. Se lasă să se înmoaie de la sirop și apoi sunt numai buni de servit.