Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu modificarea sezonului. Este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de-a lungul căreia ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort în general. Această tulburare se caracterizează atât prin oboseală mentală, cât şi fizică, ambele constante. Cauzele sunt adesea confundate cu alte afecţiuni, cum ar fi depresia.

Astenia este mai frecventă la femei şi apare cel mai frecvent în intervalul de vârstă de 30 şi 40 de ani. Cu toate acestea astenia nu se dezvoltă exclusiv în rândul femeilor, fiind de asemenea găsită şi la bărbaţi.

Motivele pentru astenie sunt foarte diverse, dar unul dintre cele mai comune este schimbarea de sezon şi acest lucru se întâmplă atunci când corpul nostru nu reuşeşte să se adapteze la schimbările care au loc în mediul înconjurător: corpul nostru se adaptează la vreme rece, iar atunci când vine primăvara, modificările care apar în mediu ne pot afecta.

Simpomele asteniei:

  • tristeţe fără un motiv aparent;
  • tendinţa de a te supăra mai uşor;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • hipotensiune arterială;
  • sentimente regulate sau constante de apatie;
  • interes sexual scăzut;
  • dureri de cap;
  • nivel redus de energie şi slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului.


Sfaturi pentru reducerea asteniei de primăvară

Este adevărat că acest tip de oboseală dispare treptat, pe măsură ce ne adaptăm la noul sezon, dar există întotdeauna opţiuni pentru a ajuta corpul nostru să facă tranziţia mult mai rapid şi de asemenea, pentru a preveni simptomele.

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente metode de a coopera cu corpul nostru este prin intermediul alimentaţiei, aşa că dacă vrem să depăşim această tulburare trebuie să adoptăm o dietă care este bogată în triptofan, un aminoacid care poate fi găsit în anumite alimente şi acţionează ca un precursor de serotonină, care ne ajută să simţim o stare de spirit bună.

Unele alimente bogate în triptofan pe care le putem încorpora în dieta noastră sunt: ouăle, lactatele, peştele, leguminoasele, nucile, cerealele integrale, fructele – cum ar fi ananasul, căpşunile, papaya, mango, portocalele, grapefruitul şi strugurii. De asemenea, avocado este un aliment minune recomandat în acest caz, care ajută la reducerea şi prevenirea simptomelor asteniei.

Sursa