Unghiile reflectă adesea starea noastră generală de sănătate. Modificările de la nivelul unghiilor, cum ar fi decolorarea sau îngroșarea, pot semnala probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni hepatice și renale, afecțiuni cardiace și pulmonare, anemie și diabet.
Care este legătura dintre unghiile tale și starea ta de sănătate?
Unghiile reprezintă extensii ale pielii. Sănătatea unghiilor, precum sănătatea pielii, este vitală. Unghiile acoperă vârfurile degetelor la majoritatea primatelor și la alte câteva mamifere. Acestea sunt făcute dintr-o proteină protectivă dură, numită alfa-keratină. Keratina este o proteină care este utilizată în multe produse pentru piele și păr. Iată ce schimbări apar la nivelul unghiilor în momentul în care acestea încearcă să îți transmită faptul că ceva nu este în regulă în corpul tău!
1. Unghiile uscate, crăpate
Unghiile uscate și crăpate pot indica faptul că îți expui mâinile la apă în mod frecvent. Dacă speli des vasele, faci scufundări, îți place să mergi la pescuit sau înoți, probabil că ai întâmpinat acest simptom. De asemenea, merită menționat faptul că unghiile uscate pot dezvălui o deficiență a vitaminei A, B sau C. Unghiile fragile pot rezulta din utilizarea frecventă a unui produs de îndepărtare a ojei sau a expunerii chimice la produsele de curățare de uz casnic.
2. Unghiile arcuite
Arcuirea unghiilor apare atunci când vârfurile degetelor se deformează, iar unghiile prezintă o curbură în interior. Este des întâlnit ca unghiile să devină aproape albe, acest simptom fiind reprezentativ pentru lipsa de oxigen din sânge. Arcuirea unghiilor a fost asociată și cu boli cardiace, boli intestinale inflamatorii, boli renale și pulmonare.
3. Unghiile cu șanțuri
Șanțurile paralele care apar pe unghii, cunoscute și sub denumirea de liniile lui Beau, reprezintă o anomalie care apare la creșterea unghiilor. Acest simptom poate fi un semn al prezenței diabetului, al psoriazisului sau al unui deficit de zinc. De asemenea, pot indica o traumă a unghiilor sau chiar și febra ridicată care însoțește uneori o boală severă.
4. Unghiile cu benzi albe
Benzile albe care apar pe lățimea unghiilor sunt cunoscute drept unghiile Muehrcke. Această afecțiune poate fi corelată cu problemele renale sau hepatice și poate apărea, de asemenea, ca rezultat al chimioterapiei.
5. Unghiile aplatizate
Unghiile care par anormal de aplatizate, subțiri sau în formă de castron sunt adesea asociate cu o anemie severă și cu o deficiență de fier.
Sursa: eva.ro