mamaplus.md

Războiul PRO sau CONTRA alăptatului în public: Ce spun mamele, dar și specialiștii

-
//
06.10.2017

Alăptatul în public a fost și rămâne una dintre cele mai fierbinți teme de dezbatere în rândul părinților. În timp ce unele mame sunt convinse că alăptatul în public este un drept fundamental al lor și al copiilor, alții sunt de părere că alăptatul este un act intim, care nu ar trebui să se desfășoare în văzul tuturor.

Războiul PRO sau CONTRA alăptatului în public: Ce spun mamele, dar și specialiștii

Așa sau altfel, subiectul rămâne actual și noi am încercat să vedem că cred mămicile, dar și medicii despre acest lucru.

”Nu este o rușine să hrăneşti un copil. Am alaptat acolo unde o apuca foamea. Nu-i pot înțelege pe oamenii care mămâncă fast-food în public, fumează pe stradă sau cei care stau pe o bancă și servesc alcool, mănâncă semințe, aruncă pe jos cojile... și uite că nu le place să vadă o mămică ținându-și la piept pruncul și alaptând. Copii măcar nu fac atâta mizerie cum pot face acești oameni”, a spus Diana Ursachi

O altă susținătoare a alăptatului în public, Elena Rotari, zice că unui copil nu-i poți interzice să mănânce, iar oamenii trebuie să fie mai înțelegători. ”Nu pot înțelege de ce nimeni nu le spune nimic femeilor care sunt îmbrăcate provocator, cu picioarele, spatele sau sânii dezgoliți, dar iată la o mamă care își alăptează pruncul la piept foarte repede toți sar cu gura înainte să le înjure.”

Războiul PRO sau CONTRA alăptatului în public: Ce spun mamele, dar și specialiștii

Și Ludmila, zice că este Pro alăptatului în public, însă toate trebuie să aibă o limită.

”Mergem în rutieră zilele trecute și o mămică cu o fetiță de vreo 3 ani era pe primul scaun și o alăpta, în timp ce o mulțime de oameni erau în picioare. Am alăptat și eu, dar acest caz mi-a părut dezgustător... Cred că fetița putea răbda 20 de minute, dar nu chiar în rutieră, timp de o călătorie de 15-20 de minute”, a specificat femeia.

Totodată, Nadejda Morari Samoilă spune că este categoric contra acestui act, atâta timp cât sunt locuri special amenajate pentru alăptarea bebelușilor.

”Unele mămicile uneori sunt ca din pădure. Nu caută un loc mai intim sau măcar să acopere pieptul. Scuza precum că lui acum îi este foame nu mai e valabilă. Sunt și eu mămică. Dacă răbda 10 minute în plus nu moare. Și doar nu ne pornim la plimbare cu 5 minute înainte de mîncare”, scrie revoltată Nadejda.

În același timp, specialiștii vin cu unele recomandări concrete. Potrivit medicului ginecolog, din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Cristina Ipati, alăptatul este un proces necesar și firesc în cazul în care bebelușului îi este foame. Un sugar nu îşi poate stabili un program fix de masă, iar nevoia vitală de hrană trebuie să-i fie satisfăcută atunci când o cere.

Războiul PRO sau CONTRA alăptatului în public: Ce spun mamele, dar și specialiștii

”Societatea în care trăim nu este încă destul de educată în această direcţie, motiv pentru care unii oameni văd în acţiunea de alăptare un gest marcat de obscenităţi. Totuși, trebuie să luăm în calcul publicul care asistă și locul unde se petrece acțiunea. Sunt rezervată față de situațiile în care unele mame îşi descoperă mai mult decât ar trebui sânul de la care hrănește copilul, mai ales când piciul are peste 1,5 ani și mănincă cu întreruperi, dezlipinduse de la piept și acesta rămâne dezgolit până revine”, a declarat Cristina Ipati, medic ginecolog la Spitalul Clinic Municipal nr.1.

Medicul zice că de la această vărsta, alăptarea nu mai trebuie făcută la cerere. Recomandarea este să existe un program bine stabilit de mâncare. Practica pediatrilor americani arată că, piciul de la 18 luni poate înțelege dacă mama îi spune “îți dau lăptică acasă”, iar în oraș primește un fruct sau un biscuit când îi e foame.

”Cea mai bună recomandare pentru mămici este să-și procure eşarfe subţiri sau păturici cu care să-și acopere sânul în timpul alăptatului în public. Astfel, nici cei mai agili ochi ai vreunui curios nu vor afla ce se ascunde sub bucata de material, iar bebeluşul îşi va primi porţia bine meritată de lapte matern, indiferent că se află în autobuz, în parc sau la magazin și nu cred că vor fi obiecții sau priviri jignitoare”, a adăugat Cristina Ipati.

Războiul PRO sau CONTRA alăptatului în public: Ce spun mamele, dar și specialiștii

Conform datelor statistice, în anul 2015, circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți au fost alăptați până la 3 luni, 84,8% de copii au fost alăptați până la 6 luni și 71,8% din numărul total de copii - până la 1 an.

Practicile de alăptare diferă în funcție de mediul de trai. Ponderea copiilor alăptaţi exclusiv până la șase luni este de circa 40% în regiunea rurală, față de numai 30% în cea urbană. Durata alăptării însă, variază între 12-15 luni.

Rețineți! Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare!  Însă, recomandăm să nu uitați de locul unde se desfășoară acest act și ochii care vă înconjoară.

Sursa: Mamaplus.MD