Beneficiile produselor lactate pentru organismul uman sunt de necontestat. De aceea, acestea sunt introduse în dieta copiilor chiar din primul an de viață.
Brânză de casă
În primul rând, în raționul alimentar al micuțului se introduce brânza, cam pe la 7-8 luni, și cel mai indicat ar fi, ca aceasta să fie preparată acasă, chiar de dvs.
Se pune la baie de aburi o jumătate de litru de chefir. Peste aproximativ 10 minute, zerul se va separa de brânză. Compoziția pe care o obțineți, se strecoară cu ajutorul unei pânze curate sau a unui tifon. Ea trebuie să rămână în pânza respectivă câteva ore, sau chiar până a doua zi pentru ca tot zerul să se scurgă. În funcție de cât timp o lăsați la scurs va depinde dacă brânza va ieși mai moale sau mai seacă.
De la început, brânza se dă copilului fără vreun adaos, iar începând cu a treia sau a patra oară, puteți adăuga piure de fructe cu care copilul este deja obișnuit.
Chefir de casă
Chefirul se poate introduce în meniul copilului de la 8-9 luni. În cazul în care copilul nu este alăptat și există careva indicații, de exemplu disbacterioză, pediatrul poate propune introducerea chefirului în raționul alimentar al micuțului mai devreme, începând cu 6 luni.
Se fierbe un litru de lapte și se lasă să se răcească puțin. Se amestecă granulele de chefir cu 1 lingură de lapte, și apoi se adaugă la întreaga compoziție. Puneți băutura într-un termos (clătit în prealabil cu apă clocotită) iar după 6 ore în frigider. A doua zi, chefirul este gata!
Iaurt de casă
Iaurtul este introdus în dieta copilului după ce acesta a încercat deja brânza și chefirul, adică pe la aproximativ 9-10 luni.
Se fierbe un litru de lapte. Se diluează culturile de iaurt într-o cantitate mică de lapte cald și se amestecă cu întreaga cantitate a acestuia. Se toarnă amestecul în borcane sterile și se pun în aparatul de făcut iaurt. Porniți dispozitivul. După 8 ore scoateți borcănașele și închidețile cu capace. Lăsați-le la frigider.