Lasagna este un alt simbol al bucătăriei italiene, la fel de important ca pizza şi pastele. Aceasta reprezintă un fel de budincă în mai multe straturi de aluat subţire, cu umplutură şi sos bechamel. Iar deasupra se rumeneşte frumos un strat de caşcaval ras.
INGREDIENTE
Pentru umplutură:
- 2 vinete de mărime medie
- 200 g de ciuperci
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 4 linguri de pulpă de roşii conservate
- 2 crenguţe de busuioc verde
- 50 g de caşcaval olandez ras
- 0,5 linguriţe de chili măcinat
- 4 linguri de ulei
- sare
Pentru sosul bechamel:
- 50 g de unt
- 900 ml de lapte
- 2 linguri de parmezan ras
- un vârf de cuţit de nucşoară
- sare, piper
- 50 g de făină de grâu
Pentru aluat:
- 3 pahare de făină
- 3 ouă
- 3 gălbenuşuri
- 1 linguriţă de zahăr
- un vârf de cuţit de sare
MOD DE PREPARARE
1. Cerneţi făina. Bateţi ouăle cu o furculiţă, adăugaţi gălbenuşurile, zahărul şi sarea. Faceţi o adâncitură largă în făină, turnaţi compoziţia de ouă. Frământaţi aluatul, adunând făina dinspre margini spre centru. După ce ouăle şi făina se amestecă, frământaţi mai energic timp de 8-10 minute. Înveliţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi la loc rece pentru 30 de minute.
2. Pregătiţi sosul alb. Încălziţi laptele. Într-o crăticioară topiţi untul, adăugaţi făina şi gătiţi, amestecând, timp de 2 minute. Turnaţi treptat, amestecând continuu, laptele cald. Aduceţi la fierbere, micşoraţi focul şi gătiţi, amestecând, până se îngroaşă sosul. Adăugaţi parmezanul, nucşoara, sarea şi piperul. 3. Pregătiţi umplutura. Spălaţi vinetele şi ciupercile. Tăiaţi vinetele cubuleţe nu prea mari, iar ciupercile – feliuţe subţiri. Curăţaţi şi mărunţiţi ceapa şi usturoiul. Clătiţi busuiocul, rupeţi frunzele şi tocaţi-le mărunt. Încălziţi într-o tigaie cu fundul gros 1 lingură de ulei, puneţi ciupercile şi gătiţi până se evaporă tot lichidul. Luaţi de pe foc. 4. Într-o altă tigaie încălziţi restul de ulei şi prăjiţi ceapa timp de 4 minute. Adăugaţi vinetele, prăjiţi 7 minute. Turnaţi pulpa de roşii, condimentaţi cu chili şi sare. Amestecaţi, reduceţi focul şi gătiţi fără capac timp de 15 minute. Luaţi de pe foc, adăugaţi ciupercile prăjite şi busuiocul. Amestecaţi. 5. Întineţi aluatul într-o foaie foarte subţire. Decupaţi dreptunghiuri de mărimea formei în care veţi coace lasagna. 6. Puneţi în formă 2 foi de aluat, apoi o parte din umplută şi sosul alb. Acoperiţi cu o foaie, iar deasupra turnaţi o altă porţie de umplutură şi sos. Continuaţi până se termină toate ingredientele. Stratul superior trebuie să fie din aluat. Presăraţi caşcaval ras. Încălziţi cuptorul la 190°С şi coaceţi timp de 35 de minute.