Durerea de spate poate fi considerată o problemă a secolului XXI. Dar... grija timpurie pentru coloana vertebrală te ajută să o eviți.
Din propria experiență, medicul kinetoterapeut, Vladimir Botezatu are convingerea: „Nu există persoane care să nu prezinte dureri de spate. Cei care infirmă acest lucru, pur și simplu nu vor să recunoască”.
Potrivit statisticilor, în cele mai dese cazuri, protruziile (început de hernie) și hernia de disc se întâlnesc la oamenii cu vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani.
În special, în cazul femeilor, specialistul spune că absolut toate fetele trebuie privite ca viitoare mame, iar grija pentru sănătatea spatelui trebuie să fie sporită. De nu, putem ajunge la situația în care, pe timpul sarcinii, coloana vertebrală să nu facă față cerințelor.
În timpul gravidității, organismul suportă multiple schimbări la nivel sangvin, hormonal, limfatic. Mai mult, bazinul suferă o rotație anterioară cu până la 45 de grade, iar din această cauză au loc anumite modificări pe toată coloana vertebrală, inclusiv regiunea cervicală (tendința de orizontalizare).
Dacă ai hernie, sunt mari șanse să duci o sarcină grea. Fizic, poate să fie tot în regulă: să crească burtica bine, să adaugi kilograme, dar... din această cauză pot să se acutizeze simptomele herniei de disc: dureri lombare, sacrale, iradiere pe traiectul nervului sciatic (fesă, coapsă, gambă, de obicei, unilateral).
Pe timpul sarcinii, hernia poate să evolueze, astfel încât, după naștere, din păcate, să fie necesară intervenția chirurgicală.
Însă, poți să previi această situație:
✔ Pregătirea fizică bună. Hernia nu va evolua dacă corsetul muscular la nivel de spate este bine lucrat.
! Până la sarcină, o dată la jumătate de an, e nevoie de o corecție musculară a spatelui. Aceasta contribuie la menținerea coloanei vertebrale într-o stare adecvată. Adresează-te la specialist: masor, kinetoterapeut.
✔ Practică sportul
! Optează pentru sportul ciclic, cum ar fi frecventarea sălii de forță. Acesta îți va crea corsetul muscular. Paralel, poți face și antrenamente de grup.
Important! Nu toate tipurile de sport îți fac bine. Cere sfatul medicului și instructorului.
✔ Trebuie să ai un kinetoterapeut de încredere, la care să mergi cu regularitate.
✔ Nu uita de detoxifierea organismului. În acest sens, cere sfatul medicului nutriționist.
! Toxinele reprezintă una din cauzele apariției herniei de disc.
Consultă un kinetoterapeut. Specialistul te va îndruma atât înainte de sarcină, cât și după venirea pe lume a bebelușului.
Sursa: Mamaplus.MD