O mare importanţă în parfumerie are gustul individual al fiecărei persoane: nu există parfumuri care să placă absolut tuturor. Perceperea mirosurilor depinde de mulţi factori. Unul dintre factorii decisivi este vârsta: copiii şi adulţii preferă grupe absolut diferite de arome. Şi sexul este important: simţul mirosului este mai dezvoltat la femei decât la bărbaţi. În plus, gusturile noastre sunt determinate de mediul cultural: ceea ce preferă europenii, de exemplu, nu este pe gustul japonezilor şi invers.

Ce aromă! Cum influenţează mirosurile asupra sexualităţii

Feromonii: cum funcţionează

„Feromoni” este un termen deseori folosit incorect: aceştia sunt prezentaţi deseori ca un mijloc universal, care ajută la creşterea atractivităţii sexuale în ochii sexului opus. În favoarea acestei versiuni vin şi rezultatele experimentelor: în timpul testelor femeile consideau mai atrăgători bărbaţii din fotografii care au folosit parfumuri cu feromoni. Dar atât.

În esenţă, feromonii sunt un complex de substanţe chimice olfactive produse de organismul uman (de glandele sebacee). Feromonii poartă informaţii de importanţă majoră referitor la structura complexului de histocompatibilitate (acest complex este reprezentat de genele care reglează sistemul imunitar al omului) şi, ca urmare, conţin informaţii despre particularităţile genetice ale persoanei.

Studiile au arătat că femeile preferă bărbaţii al căror miros demonstrează un genotip deosebit de al lor – există versiunea că, în natură, alegerea partenerului „după miros” a permis evitarea împerecherii între rudele apropiate. Însă normele igienice şi culturale moderne exclud practic posibilitatea ca feromonii să funcţioneze: duşurile, deodorantele şi parfumurile reduc şi maschează mirosurile naturale ale corpului.

În plus, mirosul este doar unul dintre criteriile după care partenerii se aleg reciproc. Prin urmare, o substanţă universală care să îl facă pe om atrăgător pentru toţi nu există.

Ce aromă! Cum influenţează mirosurile asupra sexualităţii

Cum să ne creştem sexualitatea

O reţetă generală şi comună, din păcate, nu există. Mirosul nu poate juca rolul unei poţiuni magice şi să atragă atenţia tuturor celor din jur. În schim încrederea în sine poate face faţă acestei sarcini. Vreţi să vă creşteţi atractivitatea – nu urmaţi orbeşte moda. Dacă acum sunt în vogă aromele de lemn, iar dumneavoastră vă place mai mult mirosul de santal, folosiţi-l pe acesta, pentru că nimic nu ridică încrederea în sine şi starea de spirit aşa cum o fac lucrurile care ne plac cu adevărat.

În general, mirosul este una dintre armele cele mai puternice de atragere a sexului opus, pentru că sexualitatea depinde în mare măsură de mirosul pe care îl au persoanele. Specialiştii în acest domeniu au împărţit aromele care sporesc excitarea sexuală în două grupe: naturale şi de semnal.

1. Naturale – cele produse de corpul uman, printre care şi feromonii ce individualizează mirosul.

2. De semnal – aromele artificiale, create special pentru a creşte excitarea sexuală. Printre acestea se numără tot felul de parfumuri şi apă de toaletă. Strămoşii noştri nu puteau crea astfel de arome, de aceea foloseau darurile naturii: făceau poţiuni magice din ierburi, unguente speciale din plante, care aveau menirea să crească atracţia sexuală.

Ce aromă! Cum influenţează mirosurile asupra sexualităţii

Şi chiar dacă în prezent astfel de parfumuri sunt accesibile, putând fi cumpărate în orice magazin de parfumerie şi cosmetice, nu toţi ştiu să le folosească corect. Nu trebuie să turnaţi peste dumneavoastră câte jumătate de flacon, pentru crearea unei arome plăcute şi atrăgătoare este suficient să vă daţi puţin după urechi sau pe păr.

Sursa