Sfârșitul lunii aprilie este începutul sezonului de sparanghel. Există mai multe soiuri de sparanghel, de culoare verde, purpurie și albă. Desigur, gusturile sunt diferite, însă nutriționiștii ne recomandă să alegem sparanghelul verde, care este cel mai folositor.
Culoarea sparanghelul depinde de modul de cultivare a acestuia și condițiile de luminozitate. Sparanghelul verde crește în grădină, ca o legumă obișnuită, având expunere la soare. Cel alb crește fără a avea acces la lumină, iar cel violet are acces doar parțial la lumină.
Sparanghelul este un produs destul de dietetic, conținând doar 26 kcal la 100 g, se pregătește ușor, este folositor pentru sistemul nervos, dilată vasele de sânge și este un bun diuretic. Totodată, sparanghelul verde conține și mulți antioxidanți, de aceea nutriționiștii ne recomandă această varietate a legumii.
Sparanghelul se gătește foarte simplu. Este suficient să îl fierbem în apă sărată (pentru cel verde sunt suficiente 3 minute, iar pentru cea albă – 10) și să îl servim cu unt. Însă, desigur, există și rețete mai complexe: salate cu sparanghel, supe, precum și gustări, de exemplu, sparanghel cu sos de ou.
1. Curățați partea inferioară a tulpinii de sparanghel cu ajutorul unui cuțit de curățat legume. Puneți tulpinile într-o cratiță cu apă care fierbe la foc mic, aduceți la fierbere, iar peste 30 de secunde vărsați apa, păstrând puțină pentru sos.MOD DE PREPARARE
2. Presărați sparanghelul cu sare și zahăr, adăugați 30 g de unt. Gătiți la foc minim cu capacul pus până la 7 minute, agitând ocazional cratița.
3. Pentru sos, topiți untul rămas. Puneți gălbenușurile în blender, turnați 3 linguri de bulion fierbinte de sparanghel și bateți 15 secunde. Fără a opri motorul, turnați cu jet subțire untul fierbinte și sucul de lămâie, condimentați cu sare și piper. Aranjați sparanghelul pe farfurie și turnați sosul.
Serviți la pește și creveți copți pe gril.