Ce metode contraceptive sunt cele mai potrivite pentru adolescenţi?
Relațiile sexuale în rîndul adolescenţilor au o serie de caracteristici:
1.De cele mai dese ori, relațiile sexuale poartă un caracter neregulat - aceasta este din cauza că se utilizează foarte rar a metodele contraceptive;
2.Partenerii sexuali rareori se cunosc bine; de multe ori actul sexual are loc între partenerii ce se cunosc puţin, iar unul şi acelaş adolescent ar putea avea mai mulți parteneri sexuali şi atunci creşte riscul infecţiilor cu transmitere sexuală;
3.Organizmul fetelor adolescente nu este pregătit pentru o posibilă sarcină iar avortul la o vârstă fragedă poate avea consecințe destul de grave pentru sănătatea reproductivă și cea generală a fetelor.
Luând în considerare cele de mai sus privitor la relaţiile sexuale dintre adolescenti, se poate concluziona că metodele contraceptive pentru adolescenţi ar trebui să fie:
- destul de eficace în prevenirea sarcinii și protecției împotriva infecțiilor (hepatite virale, HIV / SIDA, gonoree, sifilis, micoplasmoză, chlamydia, trichomoniaza, vaginita bacteriană, infecţia cu HPV, herpes, infecţii cu citomegalovirus, etc.
- să nu dăuneze sănătăţii lor;
- să fie ușor accesibile
Metode chimice de contracepție și de barieră
Cea mai cunoscută metodă de contracepție este prezervativul. Este ușor de utilizat, la prețuri accesibile, în condiții de siguranță pentru sănătatea ambilor parteneri, iar atunci când sunt utilizate corect, asigură o protecție ridicată împotriva sarcinii nedorite şi a infecţiilor cu transmitere sexuală.
Ca metodă alternativă, se poate folosi diafragma (Membrană de cauciuc în formă de cupolă cu marginea constituită dintr-un resort flexibil de metal care se plaseaza pe fundul vaginului astfel încît acoperă colul uterin. Trebuie întrodusă în vagin înainte de actul sexual cu pînă la 6 ore) sau spermicidele (substanţe chimice ce nimicesc spermatozoizii).
Contraceptivele orale pentru adolescenţi
Contraceptivele orale (pilule contraceptive) sunt una dintre cele mai eficiente contraceptive din lume. Ele protejează doar împotriva apariției unei sarcini nedorite dar nu protejează şi împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală. În ciuda acestui neajuns serios, contraceptivele orale pot fi utilizate de către adolescenți în următoarele situații:
• Având un partener sexual stabil și relații sexuale regulate;
• Alergii la latex sau spermicide;
• Prezența tulburărilor menstruale, care pot fi rezolvate folosind contraceptive hormonale.
În prezent, există diferite forme de contraceptive hormonale şi care sunt destul de eficiente și în condiții de siguranță pentru adolescenți, dar cele mai reuşite din ele sunt: contraceptivele orale monofazice cu doze mici de hormoni şi mini-pilula.
Pilulele monofazice de contracepţie cu doze mici de hormoni (Logest, Lindinet 20 Novinet, etc) sunt considerate sigure pentru fetele tinere. În afară de efectul contraceptiv de încredere care contribuie la reglarea ciclului menstrual, elimină durerile severe în timpul menstruaţiei, nu duc la creşterea în greutate. Pilulele contraceptive pot fi întrerupte în orice moment.
Mini-pilula (Ekslyuton și Charozetta) conțin doze foarte mici de hormoni și sunt considerate practic inofensive pentru adolescenti.
Contracepţia de urgenţă la adolescenți
De cele mai multe ori contracepţia de urgenţă este folosită în caz de contacte sexuale neprotejate. În Republica Moldova și în alte țări din CSI cel mai frecvent utilizate sunt trei medicamente din acest grup:
1.Postinor și Escapel - contraceptive hormonale de urgenţă;
2.Ginepriston - mijloace non-hormonale pentru contracepţie de urgenţă.
Postinor și Escapel conţin doze mari de hormoni levonorgestrel, care blochează ovulaţia, împiedică pătrunderea spermei în uter și alipirii de mucoasa uterină a ovulului fertilizat. Aceste medicamente sunt luate în două etape: primul comprimat în termen de 72 de ore după actul sexual, al doilea după 12 ore de la primul. Deoarece ele contin doze mari de hormoni și de Postinor şi de Escapel, de multe ori provoacă reacții adverse: reţinerea menstruației până la 5-7 zile, dureri în partea de jos a abdomenului, scurgeri de singe în zilele fără menstruaţie, dureri toracale, greață și vomă.
Comparativ cu Postinor şi Escapel, analog lor ca preparat non-hormonal este Ginepriston (Mifepriston 10 mg), care are mai multe avantaje:
Ginepriston nu este preparat hormonal și prin urmare, este mai uşor de administrat. Este puțin mai fiabil decât contraceptivele hormonale de urgenţă (98,8% contra 98%). Este necesar să se ia doar un comprimat. El previne sarcina chiar și după 120 de ore de la contactul sexual neprotejat.
Preparatele contraceptive de urgență nici nu ar trebui să fie folosite mai mult de 2 ori într- un ciclu menstrual. Ele nu oferă nici un fel de protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.
Autorul nu dă sfaturi medicale profesionale, ci doar expune informații disponibile.
În orice caz, ar trebui să consultaţi la un ginecolog sau terapeut.