Sexul poate provoca nașterea. Multe cupluri sunt convinse de faptul că această metodă este eficientă. De altfel, rezultatele nu sunt garantate. Cel puțin, acest lucru vă va sustrage puțin de la așteptarea îndelungată. Sexul poate provoca nașterea din trei motive:
- Orgasmul poate provoca contractarea uterului.
- În timpul actului sexual, organismul uman produce ocitocină - substanță ce stimulează contracțiile musculaturii uterine.
- Sub influența spermei, colul uterin poate începe să se dilate. Sperma conține o substanță, prostaglandină, care poate induce demararea travaliului.
Puteți face sex doar în cazul în care nu s-au rupt încă apele. Odată ce se întâmplă acest lucru, există riscul sporit de a face o infecție. Plus la toate, ar fi mai bine să vă abțineți de a face sex în cazul în care s-a diagnosticat placenta previa (poziționata în partea inferioară a uterului în așa fel încât se află aproape de sau acoperă cervixul). Sau dacă anterior ați avut eliminări sângeroase din vagin.
De multe ori, bărbații sunt speriați de ideea de a face sex când termenul sarcinii este atât de avansat. Ei pot să stea liniștiți, pentru că bebelușul nu va fi deranjat în niciun fel și nu-i poate fi provocat niciun rău.
De altfel, nu este chiar atât de simplu să faci sex într-un termen de sarcină atât de avansat. Se poate încerca poza stând pe o parte (bărbatul în spate). Ori, vă puteți culca pe spate, pe marginea patului și picioarele îndoite, iar bărbatul – în fața dumneavoastră, fie în picioare, fie în genunchi.
Sexul oral poate fi o soluție. Se consideră că prostaglandinele sunt bine absorbite din tractul digestiv decât din organele genitale. (Puteți să nu împărtășiți cu partenerul această informație!)
Încă o modalitate naturală de provocare a nașterii – mersul pe jos
Poziția verticală a corpului contribuie la înaintarea copilului prin canalul de naștere. Iar atunci când mergeți, impactul ritmic al capului copilului asupra colului uterin, stimulează eliberarea de ocitocină. Ocitocina este hormonul ce stimulează contracțiile musculaturii uterine.
Mersul pe jos este absolut inofensiv chiar și la termen mare de sarcină, încercați, totuși, să nu vă obosiți prea tare. Nașterea reprezintă un proces extrem de obositor, de aceea, în timp ce vă pregătiți pentru venirea pe lume a bebelușului, trebuie să vă păstrați forțele.
Dacă căpșorul copilului nu a coborât în pelvis, mersul pe jos îl poate ajuta să se poziționeze corect. Asta înseamnă că, degrabă, nașterea va începe de la sine.
Cea mai bună variantă este o plimbare pe lângă casă. La această etapă este mai bine să nu fiți foarte activă, mai ales dacă ați făcut puțin efort în timpul sarcinii.
Și în timpul nașterii, poziția verticală a corpului, dar și mersul, de asemenea, vin să stimuleze procesul.