În sfârşit a venit momentul în care puteţi ţine în braţe minumea pe care aţi purtat-o în burtică timp de 9 luni. Se pare că ar trebui să vă relaxaţi şi cu plăcere să primiţi felicitările din partea prietenilor şi cunoscuţilor. Dar... nu este chiar aşa... Aproape fiecare femeie după câteva zile de la naştere începe să simtă "un gol" în suflet, apatie, neputinţa de a face ceva şi chiar uneori o irită scumpul ei copil. Aşadar este anormală această stare?
Multi oameni de stiinta consideră aceasta stare o reactie normală a organismului care a fost supus stresului din perioada sarcinii şi care este obosit din cauza noptilor nedormite, care au început încă în maternitate, dar şi la boala fizică pe care a suportat-o în timpul naşterii. Însăşi atmosfera din maternitate, care nu aduce nimic pozitiv în senzațiile mamei şi responsabilitățile de mamă, care se "năpustesc din senin" dar şi teama de necunoscut despre fiinţa mică care zâmbeşte liniştită o fac pe tânăra mamă să se simtă cel puţin ciudat.
Dar există şi o explicație fiziologică pentru acest fenomen. Imediat după naștere organismul "Ia o gură de aer"- are loc o scădere bruscă a nivelului de estrogen și progesteron, o scădere bruscă a nivelului de hormoni produs de glanda tiroida, care, la rândul său, provoacă un sentiment de oboseală și depresie. Modificarea volumului de sânge, tensiunea arterială, metabolismul și funcția sistemului imunitar poate contribui, de asemenea, la modificari ale dispozitiei si alte simptome care insotesc depresia.
Nu există o anumită vârstă pentru acest fenomen, și este greu de spus cine este în gupul "de risc", dar de multe ori, această problemă afectează femeile care au devenit mame pentru prima dată sau dacă sarcina în sine nu a decurs foarte bine și femeia a fost influențată atât de problemele fizice (analize rele, amenințare de întreruperea sarcinii, sănătate precară, etc)cât și problemele psihologice (situația socială instabilă, singurătate și neînțelegere, schimbaarea modului obișnuit de viață).
Numai în cazuri rare, depresia postpartum are nevoie de intervenție de specialitate, consiliere psihologică cu experiență și, uneori chiar de medicamente. Dacă aveți următoarele simptome ale depresiei postpartum:
- Lipsa poftei de mâncare
- Insomnie
- Iritaţie puternică, accese de furie
- Oboseală puternică
- Lipsa poftei de sex
- Sentimentul de ruşine, de vină, de neâmplinire
- Schimbări bruşte de dispoziţie
- Dificultăți în relația cu copilul (de exemplu, mama poate să refuze îngrijirea copilului sau are grijă de el cu mare efort)
- Îndepărtare emoţională de familie şi prietemi
- Gânduri de a face rău sie însăşi sau copilului
De asemenea, o depresie care dureaza mai mult de 2 luni, ar trebui să vă adresaţi la un psiholog, care vă va oferi un diagnostic corect și va decide cu privire la necesitatea de consiliere psihologică și chiar utilizarea de antidepresive.
În alte cazuri, depresia poate fi suportată destul de bine şi va trece într-o perioadă relativ scurtă. este important să ţineţi sitoaţia sub control. Să analizăm principalii factori care cauzează această stare și să încercăm să înţelegem cum o putem evita:
Oboseala. Deseori, femeie în încercarea ei de a fi perfecta, ia asupra sa toate treburile casnice: curățenia, gătitul, grija pentru un nou-născut, dar, de asemenea şi lipsa somnului, care de multe ori face o femeie să se întrebe dacă ea poate într-adevăr avea grijă de copilul ei, așa cu şi-ar dori . În această situație, este important să se înţeleagă că nu poţi avea timp să le faci pe toate odată și doar încercați să vă odihniţi mai mult, de exemplu, să dormiţi atunci când copilul doarme. Faceţi unele treburi casnice cu copilul dumneavoastră. Astăzi sânt foarte populare slingurile, puneţi copilul acolo și puteți uda florile, șterge praful, să daţi cu aspiratorul , etc. Nu vă fie frică să cereţi ajutor de la familie și soț. Poate că nu ar fi o opțiune rea să luaţi pentru un timp un ajutor prin casă. Ori, așa cum este determinat de către psihologi, primul semn a unei depresii prelungite este refuzul complet al mamei sa ceară ajutor .
Schimbări în stilul de viață. Da, copilul vă ocupă acum tot timpul liber, este complet dependent de dvs. și vă privează de mobilitatea cu care v-ați obișnuit până la sarcină. Sentimentul de pierdere a contactului cu lumea din jur și lipsa de comunicare cu persoane cunoscute îşi pun amprenta pe starea dumneavoastră de spirit . Desigur, prietenele necăsătorite și fără copii,vă înţeleg cu greu și nu vor fi capabile să vă dedice atât timp de cât aveţi dvs. nevoie, așa că o opțiune bună ar fi să găsiţi un cerc de mame, cu care cel puțin veţi avea posibilitatea să discutaţi despre problemele apărute şi să primiţi sfaturi. Alternativ, puteti sa vă nregistraţi pe orice forum sau chat, şi să comunicaţi despre ceea ce vă interesează. Comunicând cu altetinere mame, vă veţi da curândseama că nu sunteţi singuria care aveţi asemenea probleme.
Felul în care arătaţi. Lipsa de timp și oboseala teribilă, erupţiile hormonale, desigur că afectează imediat aspectul unei femei. Figura s-a modificat, căderea părului, pielea a devenit lucioasă iar timp pentru a avea grijă de felul în care arătaţi nu aveţi, acest fapt se răsfrânge imediat asupra stimei de sine. Cel mai bun mod de a vă îmbunătăţi starea de spirit este să primiţi în mod constant complimentele de la prieteni și amici, ceea ce înseamnă să vă ţineţi de formula: un machiaj uşor, să nu ieşiţi la plimare nepieptănată şi îmbrăcată în ce va căzut sub mână, şi chiar şi prin casă încercaţi să vă îmbrăcaţi atrăgător. Și, desigur , răsfățați-vă cu lucruri noi, sau cel puțin încercaţi să îmbrăcaţi cât mai des posibil tinutele preferate. Nu subestima puterea aromelor plăcute, folosiţi parfumul. Căutaţi ocazii la care să puteţi purta o rochie de seară sau organizaţi o cină de familie romantică în onoarea primului eveniment, fie chiar ziua de naştere lunară a copilului.
Figura. Desigur, acum figura dvs. nu este la fel de perfectă ca înainte de sarcină, dar schimbarile hormonale care au loc în corpul dvs vor trece în curând eţi putea începe reântoarcereaformelor perfecte. Începând cu gimnastică ușoară veţi putea trece treptat la un set de exercitii care pot fi ușor găsite pe Internet. Făcând apel la puţină ingenioziatte, veţi găsi modalităţi chiar şi în rutina zilnică de a vă antrea corpul. Chiar plimbarea cu copilul vă poate ajuta în acest sens. La urma urmei, a fost de mult dovedit că activitatea fizică are efecte benefice asupra formei corpului și starea psihologică, deoarece aceasta îmbunătățește semnificativ starea de spirit .
Timpul personal. Înţelegeţi-vă cu familia, ca cel puțin o dată pe săptămână să vă luaţi o pauză. Să vă luaţi o zi sau numai câteva ore de odihnă (după câteva ore deja vă va fi dor de copil), pe care le puteți folosi la propria discreție - să faceţi o baie lungă cu săruri aromatice, o mască relaxantă, să mergeți la cumpărături fără copil ci cu prietenii, sa vizitați un salon de fumuseţe sau să comunicaţi prin chat sau la telefon cu prietenii. Sau pur și simpluvă puteţi trimite soțul la plimbarea cu copilul, puneţi muzica preferată și dansaţi sau rotiţi.vă în fața unei oglinzi .
Trezirea devreme. Dacă iubiţi să dormiţi mai mult atunci trezirile matinale asigurate de către bebeluş, cu siguranţă îşi pun amprenta pe dispoziţia dvs de peste zi. Singurul lucru pe care vi-l pot recomanda în acest cau este să vă străduiţi să nu vă sculaţi imediat din pat. Atrageţi atenţie la modul în care se trezesc pisicile, se întind, se rotesc de pe o parte pe alta şi abia după asta deschid ochii. De asemenea încercaţi ca de câteva ori pe zi să masaţi lobul urechilor, acest mic exerciţiu provoacă emoţii pozitive şi revitalizare şi alngă depresia postpartum.
ВЕдинственный вариант- просто принять, что данный период в вашей жизни временный и через пару месяцев все встанет на свои места. Главное сейчас сохранить хорошие отношения и не накапливать негатив, ведь вам еще только лет воспитывать вашего малыша.
Relaţiile cu soţul. Incredibil dar bărbaţii suferă şi ei de depresie postpartum. Tatăl este afectat de lunilr de așteptare, de implicarea lui în treburilecasnice, atitudinea respectuoasă faţă de soția însărcinată iar acum și responsabilitatea pentru copil, și desigur nopțile nedormite şi faptul că trebuie să mai meargă şi la serviciu, toate acestea îşi pun amprenta asupra stării de spirit al proaspătului tătic. Și, ca urmare apar stările nervoase,izbucniri emoţionale, sau apatie, care îi provoacă femeii, doar supărare și resentimente. În această situație, cel mai indicat ar fi să se discute cu soţul despre ceea ce se întâmplă cu dvs. Singura opțiune este pur și simplu să acceptaţi faptul că această perioadă din viața dvs. este temporară și după câteva luni , totul va reveni la normal. Principalul lucru acum este de a menține relații bune și să nu acumulaţi emoţii negative, pentru că aveţi încă mulţi ani înainte ca să vă puneţi copilul pe picioare.
Depresia postpartum este un semnal că aveți nevoie să încetiniţi un pic ritmul în care ați început mândră să vă îndepliniţi sarcinile de soție și mamă, puterile spirituale și cele fizice se epuizează. Nu vă fie teamă să discutaţi despre preocupările dumneavoastră cu soțul sau cu rudele. Nu vă retrageţi în sine,încercaţi să explicaţi ceea ce se întâmplă cu dvs, pentru că este imposibil să le reuşeşti pe toate.Este nevoie de timp să vă deprindeţi cu noul mod de viață, în curând copilul va creştei și vă va fi mult mai interesant. Nu uitaţi sa vă alimentaţi sănătos, chiar dacă simțiți o oarecare scădere a poftei de mâncare, pentru că bebeluşul are nevoie de un lapte sănătos. Bebeluşul are nevoie de o mama sanatoasă. Este demonstrat ca atunci când mamele suferă de depresie și copii se confrunta cu disconfort, iar acest lucru afectează negativ dezvoltarea lor.
Autor: Ecaterina Corolenco