Întâlnirea Anul Nou se face cu mese copioase pe parcursul mai multor zile, în unele familii sărbătoarea durează până la 10 zile. Aceasta reprezintă un efort alimentar semnificativ chiar și pentru adulți, nemaivorbind pentru stomăcelul celor micuți. Să aflăm cum să l pregătim masa de Revelion pentru copii.
Manifestațiile de revelion
Sărbătorile de iarnă durează două săptămâni. Începem să sărbătorim cu câteva zile înainte de 1 ianuarie – începând cu matineele de la grădiniță și terminând cu marcarea Anului Nou pe stil vechi. În această perioadă copilul este pândit de câteva riscuri: principalele – supraalimentarea, alergia alimentară și încălcarea regimului alimentar.
Dacă părinții sunt implicați în curățenia generală, pregătirea bunătăților de sărbătoare și a sărbătorii propriu-zise, nu respectă ora pentru dejun, prânz și cină; uneori adulții uită că e timpul pentru masă. Ocupați, îi oferă micuțului bucate pregătite în fugă – tartine, brânzică etc., pentru că solicită puțin timp pentru preparare. Acest tip de mâncare este mai greu de digerat de stomăcelul micuțului decât un dejun obișnuit. În afară de aceasta, conține carbohidrați grei și deci este caloric. Principalul: dacă copilul n-are un regim strict al meselor, are loc disfuncția producției sucului gastric, ceea ce reduce pofta de mâncare și cauzează probleme de digestie. De aceea, cu toate că sunteți ocupați, aveți grijă ca micuțul să mănânce mâncarea lui obișnuită la aceeași oră ca de obicei.
Și dulciurile dăruite din abundență de rude sunt periculoase. Aceștia nu cunosc problemele alergice sau intoleranța copilului la ele și nu vă consolați că puțin bunișor nu strică. Vorbiți din timp cu copilul și explicați-i cantitatea permisă zilnic.
Și, în sfârșit, masa de sărbătoare. Adulții, deseori, nu înțeleg că bucatele tradiționale sunt periculoase pentru copil, așezându-l cu ei la aceeași masă. Totuși, copilul cu vârstă preșcolară are nevoie de o masă separată, în funcție de necesitățile acestuia.
Respectați regulile
Nu-i oferiți copilului alimente neobișnuite la masa de sărbătoare, mai ales dacă în familie există predispunerea pentru alergii. Dacă totuși vreți să-i dați un aliment neobișnuit, faceți o degustație a acestuia cu 1-2 săptămâni înainte de sărbătoare.
Evitați supraalimentarea micuțului. Porțiile lui trebuie să fie cu mult mai mici decât ale adulților. Această regulă se referă la toate deliciile de pe masă, fără excepții.
Dacă planificați să aveți mai mulți oaspeți – copii și adulți – organizați o masă separată pentru cei mici. Dacă printre oaspeți vor fi copii mai mari de 3 ani, care mănâncă independent, masa pentru copii va fi o salvare.
Schimbarea decorului
Schimbați decorul bucatelor obișnuite pe unul artistic: folosiți niște ornamente alimentare în locul celor nepotrivite. Maioneza, chiar și cea cu inscripție „ușoară”, este un produs gras. În afară de aceasta, conține oțet și multe adaosuri. Poate fi înlocuită cu smântâna cu o grăsime de 15% procente sau cu un iaurt natural.
Evitați carnea grasă, în loc de carne de porc sau oaie, preparați carne de iepure, sau vită. Dacă vreți să preparați pește, este recomandat șalăul, see basul. Peștele roșu la masa de Revelion trebuie servit în porții de 80-100 g.
Folosiți condimentele iuți (usturoi, hrean, ardei, ghimbir) și verdețurile uscate sau proaspete, precum mărarul, pătrunjelul, arpagicul, cimbrul, sovârful, busuiocul, rozmarinul.
Garniturile tradiționale precum cartofii fri sau prăjiți, de asemenea nu sunt indicate pentru masa copiilor. Mai bine îi coaceți în foaie de staniol sau îi fierbeți, apoi treceți prin pesmeți broccoli sau varză roșie. În loc de sare, dați-le copiilor castraveți și roșii murate.
Nu pregătiți copilului 3-4 feluri, pentru că e suficient să-i oferiți un tip de salată, o gustărică, un fel principal cald cu garnitură și desert.
Petru aperitive
Aperitivele „de firmă” includ toate tipurile de salam și pastrame. Din păcate, aceste produse conțin potențatori de gust, stabilizatori, aromatizatori și înlocuitori ai fumului natural. De aceea înlocuiți-le cu bucăți de limbă sau șuncă fiartă.
Și, desigur, nu le dați băuturi acidulate și apă minerală gazată, pentru că există atâtea alternative, de exemplu: sucurile pentru copii, compotul din fructe congelate, ceai din fructe sau ierburi.
În sfârșit, nu alintați copilul cu prăjituri, torturi cu cremă de unt, înghețată, de gem sau miere. Starea dinților și digestia va fi afectată chiar și de dulciurile folositoare, cele enumerate mai sus nu fac parte din acestea. Torturile grase pot fi înlocuite cu checuri de casă, cu fructe sau pomușoare, dulceață sau miere – fructe uscate, și fructe congelate. În loc de înghețată puteți să serviți deserturi pe bază de lapte sau brânză cu fructe.