Ritmul vieții accelerat face ca în încercările noastre de a găsi căi de ieșire din orice situație, de multe ori ne face să alegem nu ceea ce este mai bun, ci ceea ce este mai simplu și rapid, ca soluție vorbind. Ce este de făcut în caz de insomnie? Desigur, să bei somnifere. Administrăm acestă pastilă magică o dată, încă o dată, iar peste o perioadă de timp ajungem să observăm că nu putem adormi fără pastile. Însă, încă peste un oarecare timp, ne dăm seama că nici măcar somniferele nu ne mai ajută…
Oare se merită să luăm o decizie atît de simplă, dar nu foarte utilă, dacă există metode mult mai sigure și eficiente (în special din punct de vedere pe termen lung) metode de luptă contra insomniei?
Ce e de făcut?
Mai întîi de toate – manifestați dragoste și înțelegere pentru propriul eu. Orice probleme cu somnul, fie că e insomnia din timpul sarcinii sau dificultatea de a adormi în condiții de stres, nu pot fi îndepărtate doar folosind voința. Dimpotrivă, cu cît te vei impune mai mult să adormi, cu atît mai puțin vă ve-ți dori să dormiți.
Nu vă grăbiți să administrați somnifere, mai ales dacă insomnia este cauzată de sarcină. Mîine va fi o zi încărcată, însă dv nu puteți dormi? Încercați să folosiți metodele „moi” de origine vegetală, cum ar fi odoleana, mușețelul sau talpa gîștii. Aceste preparate nu prezintă efecte negative pronunțate asupra organismului, nu provoacă dependență și nu influiențează fazelor de somn.
Asigurați-vă că cina dv cuprinde ceva ușor de digerat. Nu mîncați înainte de somn, dar nici nu vă culcați cu stomacul gol.
În orele serii evitați să consumați băuturile tonice (cafea, ceai tare).
Nu vă culcați în pat dacă nu puteți adormi.
Nu priviți televizorul și nu citiți cărți stînd culcați în pat. Încercați să vă obișnuiți că patul este destinat doar pentru somn.
Încercați să evitați situațiile stresante și nici nu vă suprasolicitați, mai ales seara.
Mergeți la somn și treziți-vă la aceleași ore.
Evitați somnul din timpul zilei.
Nu uitați de exercițiile fizice. Efortul trebuie să fie moderat. Timpul optim pentru exercițiile fizice – după-amiaza sau serile, devreme.
Se recomandă să aerisiți camera înainte de somn. De multe ori oamenii sunt terorizați de insomnii fără ca să știe că acestea ar putea fi cauzate de lipsa de oxigen din cameră.
Cu 20-30 min înainte de somn, faceți o primblare în aer liber. După aceasta faceți o baie caldă, aveți grijă ca apa să nu fie prea fierbinte, în special în cazul în care suferiți de insomnie în timpul sarcinii.
Îmbrăcați o pijama comodă sau o cămașă de noapte din țeseturi naturale.
Și, în încheiere – cîteva rețete pentru cei de au probleme de insomnie în timpul sarcinii:
Încercați să consumați mai puține lichide înainte de somn.
Folosiți pernuțe mici pentru a lua o poziție cît mai confortabilă.
În ultimul trimestru de sarcină evitați să dormiți pe spate – în această poziție uterul presează partea inferioară a venei cave, cauzînd amețeli și dureri de cap pentru mamă, dar și hipoxie fătului.
Dacă insomnia în cazul gravidelor este cauzată de mîncărimi, atunci folosiți loțiuni speciale.
În cazul apariției crampelor musculare consultați un medic – este posibil ca organismul dv să ducă lipsă de microelemente (calciu și magneziu).