Potrivit medicului pediatru Elena Luminița Spătariu, moartea subită a bebelușului este una dintre cele mai mari temeri ale părinților. Din dragoste pentru micuții noștri, uneori, însă, ne îngrijorăm prea mult. Cu toate că moartea subită la nou născut este un subiect real, nu are o cauză în sine, foarte clar precizată. Faptul că, de exemplu, punem un scutecel pe el, în primele săptămâni de viaţă, când copilul are mişcări limitate, nu înseamnă că va muri subit.
La ce ar trebui să fim atenți?
La felul în care îl poziționăm în pat şi în care aşezăm păturica peste el, preferabil cu mânuţele deasupra ei. Legat de poziționarea bebeluşului în pat, este important de ştiut că acesta nu se aşază niciodată pe spate, cel puțin în primele săptămâni de viață. Aşezându-l pe spate, perfect întins, există riscul să regurgiteze şi să aspire laptele în căile respiratorii.
Ce altceva este bine să evităm pentru siguranța bebelușului?
Dormitul pe burtă nesupravegheat trebuie, de asemenea, evitat, pentru că s-ar putea ca bebe să adoarmă profund şi să se sufoce cu capul în păturică. În schimb, dacă suntem lângă el şi îl urmărim, mai ales în timpul somnului de zi, s-ar putea să observăm că îi place foarte mult să doarmă pe burtică. Aşadar, îl putem lăsa să doarmă un somn întreg pe burtică, doar dacă este cineva în preajma lui care să-l urmărească. Dormitul pe burtă ajută la eliminarea gazelor, relaxează musculatura şi, nu în ultimul rând, este o poziție de odihnă agreată de numeroşi sugari.
Pediatrii mai spun că în prima lună de viață, e bine ca bebeluşul să fie înfăşat pentru că în acest fel îşi menține temperatura corpului în limite normale, în special în timpul somnului şi doarme mai bine. Când copilul mai creşte şi e capabil să se rostogolească, înfăşatul devine un pericol: se poate întoarce cu fața în jos în timpul somnului şi se poate asfixia pentru că, fiind înfăşat, nu va reuşi să se mişte. De aceea, specialiştii recomandă un înfăşat lejer şi, de preferat, de la bust în jos pentru a-i lăsa bebeluşului mâinile libere.