"Pentru că plasticul ne ucide pe noi și Planeta", de la această idee a pornit Dina Zaiaț atunci când a creat o pagină de Facebook și una de Instagram "No Plastic Moldova". În fiecare zi, jurnalista le demonstrează internauților că pot trăi și fără obiecte din plastic, care afectează grav mediul. Recent, aceasta le-a pregătit moldovenilor și câteva secrete care-i vor ajuta să renunțe mai ușor la plastic.
1. Renunţă la pungile de plastic! Ia-ţi o torbă de pânză (sau mai bine câteva), un rucsac textil sau un coş împletit. La piaţă ori la supermarket poţi evita zeci de pungi la o singură cumpărătură! Vei fi şi fancy aşa cu menta şi levănţica care iese cochet din torbiţă! Pune-le lângă uşă sau poartă-le permanent cu tine ca să NU uiţi de ele.
2. Renunţă la pungile de gunoi din plastic! La coletul din Italia, alături de Pannetone şi paste integrale cu pesto şi parmezan, se vor încadra uşor câteva pachete de sacoşe ECO din amidon de porumb. În Europa ele sunt obligatorii.
3. Înlocuieşte apa îmbuteliată cu un filtru ulcior, cel mai simplu! Vei scăpa de câteva sute de PETuri lunar. Dar şi de cheltuieli în plus!
4. Ia-ţi o cană termoizolantă în care să ai cu tine apă ca să nu fii tentat/tentată să cumperi apă în PET din stradă. Cana e bună şi pentru cafeaua din localuri. Refuză cafeaua în pahar de polisteren sau hartie de la automate. Nici măcar nu este sănătos!
5. Comandă cocktailuri şi sucuri la terasă sau în localuri, fără paie de plastic. Anunţă-l din start pe chelner că NU ai nevoie de pai.
6. Ai o ieşire la picnic? Alege vesela de unică folosinţă din hârtie (există deja şi pe piaţa noastră). Şi asta va deveni deşeu, dar măcar nu este la fel de dăunător pentru natură.
7. Adoptă borcanele din sticlă! Sunt “caserolele” perfecte pentru mâncarea gata dar şi pentru crupe, făină, mâncarea pisicii! Da’ ce frumos arată! Numai bun pentru o poză pe Instagram!
8. Ceaiul – doar infuzie! Da, incredibil dar şi pacheţelele de ceai conțin plastic, iar cele de hârtie sunt şi mai periculoase pentru că sunt tratate cu epichlohydrin, care ajută hârtia să nu se rupă (la temperatura apei în fierbere, aceasta poate ajunge uşor în cana ta).
9. Treci la cosmetica naturistă. Şamponurile solide, săpunurile, praful de dinţi, cremele şi loţiunile nu conţin substanţe sintetice şi miros toate a... natură!
10. Iar dacă preferi magazinul sau nu ai timp de dus la piaţă, alege alternativa mai ECO. Zahăr? Are şi ambalaj de hârtie! Măsline? La borcan de sticlă! Bere, vin – doar la sticlă! Vei fi uimit câte alternative sănătoase există fără să îţi fi dat seama.
Ce faci dacă ai copii?
1. Refuz. Refuză jucăriile de plastic. Sunt o sumedenie de jucării din lemn în vânzare, iar acasă cu siguranţă are deja jucării suficiente din plastic.
2. Refuză veselă pentru copiii din plastic. Îţi doreşti un copil sănătos, nu?
3. Găteşte acasă! Îngheţata din smoothie sau suc congelat este mai sănătoasă şi mai gustoasă, iar zahărul ars e un experiment vesel, incomparabil cu o acadea de la magazin.
Dacă totuşi plasticul ajunge în gunoiul tău, pune-l separat şi du-l la tomberonul pe care scrie PLASTIC. Aşa el va ajunge la unul dintre punctele de reciclare.
E demonstrat ştiinţific că e nevoie de cel puţin 21 de zile ca să te obişnuieşti cu o nouă deprindere de viaţă! Nu renunţa după primele zile!
Urmăreşte mişcarea No Plastic Moldova pe Facebook şi pe Instagram!