Educația inadecvată, comportamentul și atitudinea părinților pot avea un rol decisiv pentru viitorul copilului.
Din cauza traumelor psihologice din copilărie omul poate ajunge să sufere de anxietate, depresie, dependență, impulsivitate, lipsă de autocontrol ș.a.
Iată ce greșeli ar trebui evitate de către părinți în procesul de educație pentru a proteja sănătatea psihică și psihologică a copilului.
1. Copil abandonat
Afecțiunea și susținerea sunt foarte importante în copilărie. Cercetătorii afirmă că majoritatea copiilor care nu au avut parte de aceste sentimente firești ale părinților devin agresivi și dependenți emoțional.
2. Umilire
Părinții trebuie să evite excesele atunci când fac comentarii negative la adresa comportamentului copilului. S-a demonstrat că durerea cauzată de umilire este asemenea durerii fizice.
3. Presiune
Presiunea exagerată din partea părinților poate crea stări de anxietate și disperare în sufletul copilului, chiar dacă părinții au intenții bune și se gândesc la viitorul său.
4. Trădare
Copiii nu înțeleg relațiile adesea superficiale ale maturilor. Ei sunt curați sufletește și își pun toată încrederea în oamenii apropiați, mai ales în părinți. Ceea ce vouă vi se poate părea o simplă neglijență, pentru copil poate însemna o adevărată trădare și o traumă psihologică foarte grea.
5. Nedreptate
Dacă de mic copil omul se ciocnește cu nedreptatea, el începe să o considere ca pe ceva normal, formându-și o viziune negativistă asupra vieții. Prin urmare el nu mai poate evalua obiectiv rolul său în diverse situații când ajunge matur.
6. Indiferență emoțională
Atunci când părinții neagă sau ignoră emoțiile copiilor, ei practic le dau de înțeles că sentimentele nu sunt acceptabile și trebuie reprimate. Dar la un moment dat aceste emoții pot exploda, având urmări imprevizibile.
7. Refuzul de a-l înțelege
Dacă părinții refuză să înțeleagă mișcările sufletești ale copilului, mai târziu sau mai devreme el va căuta înțelegere în altă parte și se va distanța de părinți.