Nimic nu poate umbri bucuria care te cuprinde după nașterea bebelușului. Vrei să spui lumii întregi despre fericirea ta și să ții mica comoară în brațe ca să știe că ești mereu lângă ea. Pentru ca să te bucuri din plin de aceste momente îți oferim prima lecție despre alăptare.
10 reguli pentru o alăptare de succes
Secretul unei alăptări de succes este foarte simplu și se bazează pe trei criterii: dorința mamei de a alăpta, informarea și ajutorul practic. Din păcate, al treilea criteriu nu este întotdeauna respectat, prin urmare, proaspăta mămică trebuie să să se descurce cum poate, iar dacă greșește trebuie să învețe cum să-și corecteze greșelile. Dar, cu toate acestea, numărul de greșeli este posibil de redus semnificativ dacă cunoști regulile de bază ale alăptării. Așadar vedeți mai jos care sunt ele.
Regula 1. Alăptarea la cerere
Aproape în toate maternitățile se promovează alăptarea la cerere. Această regulă poate fi socotită drept cea mai importantă. Natura le-a aranjat pe toate cu înțelepciune. Pentru ca unui copil să-I fie la fel de bine în lumea nouă, precum i-a fost în burtica mamei, uterul este înlocuit cu brațele mamei iar placenta cu sânul ei. Sânul satisfice cerințele de bază ale copilului: acesta primește necesarul de elemente esențiele, se calmează, adoarme, acestea sunt primele lui lecții de viață.
Alăptările frecvente sunt necesare și mamei, deoarece formarea cantității de lapte depinde de dezvoltarea unei cantități anume de hormone: prolactină și oxitocină. Asupra eliberării de prolactină influiențează frecvența alăptării, atașarea corectă la sân, suptul, prezența alăptării pet imp de noapte. Asupra producția de oxitocină: starea emoțională a mami care alăptează.
Pentru o alăptare de succes, este important în primele săptămâni și luni, alăptarea să se facă frecvent, în acest caz, sânul este bine stimulat și receptiv la creștere nevoilor copilului.
Țineți minte că în timpul alăptătii corecte:
• Mama nu simte durere
• Nu apar fisuri pe mamelon
• Sânul rămâne aproape gol, astfel încât riscul de stagnare a laptelui este minim.
Regula 2. Învățăm cum să atașăm corect copilul la sân
Totul pare foarte simplu: ai pus copilul la sân și gata, el suge. Se pare însă că atașarea la sân este și ea un fel de știință. În primele trei luni copilul abia învață cum să sugă correct, de aceea mama trebuie să îl ajute.
- Ajută copilul să prindă mamelonul correct. Gurița larg deschisă, buzele întoarse spre exterior, bărbia se sprijină de sân, în timpul alăptării se poate vedea limba (pee a se află mamelonul), areola este acoperită mai mult în partea de jos decât în partea de sus.
- Dacă simțiți durere în timpul alăptării sau vedeți că atașarea a avut loc incorect, retrageți sânul și oferiți-l din nou. Pentru aceasta puneți degetul mic în colțul gurii copilului și întoarceți-l din poziția orizontală în poziția verticală.
Regula 3. Alăptarea în diferite poziții
Este foarte important ca în timpul alăptării pieptul să fie bine golit, de aceea poziția alăptării trebui să fie schimbată. Dacă tinem cont, că în partea unde se sprijină bărbia copilului sânul este maxim golit, atunci putem astfel controla golirea întregului sân. Dacă ați găsit pe sân o parte mai tare, atunci utilizând această regulă veți putea evita ușor alte probleme.
Regula 4. Nu folosiți suzeta și biberonul
Chiar dacă la prima vedere vă pare ciudat, hrănire cu biberonul și folosirea suzetei poate duce la încetarea alăptării. Din păcate mamele nu iau întotdeauna în serios această recomandare. De fapt, tehnica de supt a unei suzete sau a biberonului și tehnica de supt al sânului sunt foarte diferite, lucrează diferite grupe de mușchi, sânul este apucat în mod diferit. De exemplu, atunci când suge o suzetă, copilul lucrează mai mult cu buzele, trage obrajii, încordează limba iar atunci când suge sânul lucrează maxilarul inferior, mamelonul se află pe limbă, de aceea combinația acestor moduri diferite de a suge, îi determină pe unii copii să apuce mamelonul incorrect, iar alții pot chiar refuza sânul.
Regula 5. Alăptarea pe timp de noapte
Alăptările pet imp de noapte stimulează lactația. Hormonul Prolactina este produs în cantități mari anume pe timp de noapte, de acea, ca și în timpul zilei, alăptați copilul la cerere. Apropo, atunci când se planifică încetarea alăptării, alăptările pet imp de noapte sunt ultimele la care se renunță.
Regula 6. Nu cântăriți copilul prea des
Nu este necesar să cântăriți copilul de multe ori, iar cantitatea de lapte pe care o mănâncă, nu se calculează folosind cântarul. La fiecare mamă laptele este diferit, diferă conținutul de calorii și este și digerat diferit. Un bebeluș poate suge 50 ml de lapte și să digere doar 25 sau altul poate suge 50 ml suge și să le dugere pe toate 50. O evaluare obiectivă a unei alimentări adecvată este numărul de urinăre pe zi. Dacă copilul urinează mai mult de 10-12 ori și face caca de cel puțin 3 ori (până la 1,5 luni mai târziu se poate mai rar) înseamnă că consumă suficient lapte. Dacă totuși întrebarea: "Am oare destul lapte" nu vă lasă în pace, atunci puteți cântări micuțul nu mai mult de 1 dată pe săptămână.
Regula 7. Nu-i dați copilului apă.
Laptele matern este constituit în proporțir de 87% din apă, astfel încât nu este necesar să oferiți copilului în primele șase luni, apă suplimentar. Prezența altui lichid poate reduce producția de lapte, deoarece la copil centrul de sațietate și centrul de potolirea a setei sunt foarte aproape, iar apa este percepută ca hrană. Nu vă faceți griji despre faptul că laptele este prea gras și este greu de digerat, în lapte se conține suficient lichid (în special în laptele din față) și enzime care ajută la digestie. În plus, apa pentru copil este un lichid străin, iar introducerea ei în dieta copilului crește riscul de infecție.
Regula 8. Nu stoarceți sânii
Când copilul este alăptat la cerere, cererea întotdeauna este egală cu cantitatea de lapte care se produce. Cât lapte este „scos” din sân, atâta se va acumula la loc. Stoarcerea fără indicații (cum ar fi stagnarea laptelui, fisuri adânci, separarea mamei și copilului, nevoia de hrănire cu lapte matern stors, stimularea sânului pentru a crește lactația) poate duce la hiperlactație (creșterea producției de lapte) ceea ce crește riscul de stagnare a laptelui. Dacă mama stoarce sânul după alăptare, atunci ea privează copilul de porția de lapte din spate care conține un număr mare de calorii, în acest caz copilul are parte doar de laptele din față (care conține o cantitate mare de apă și lactoză) cee ace poate duce la așa-numitul deficit de lactază (atunci când lactoza nu este divizat efectiv), scaunul copilului devine verde și spumos.
Trebuie de remarcat și faptul că pentru stoarcere este nevoie de practică, de aceea asigurați-vă că apelați la un specialist, care vă va învăța cum storci sânull correct pentru a nu-l trauma.
Regula 9. Aplicați "standardul de aur"
Organizația Mondială a Sănătății recomandă mamelor care alaptează să adere la așa-numitul "standard de aur" cee ace înseamnă alăptarea exclusivă în primele 6 luni. Nu este necesar să se introducă alimente solide înainte de această perioadă, deoarece sistemele enzimatice ale copilului nu sunt încă dezvoltate, iar mâncarea nu va fi bine absorbită. În plus, introducerea alimentelor pentru adulți în dieta copilului poate provoca complicații cum ar fi: constipație, diaree, erupții alergice.
Regula 10. Nu ezitați să cereți ajutor
Statutul de mamă este o etapă interesanta în viața oricărei femei, dar, cu toate acestea, experiența vine cu timpul. Prin urmare, nu ezitați să cereți ajutor, chiar și atunci când aveți o problem la prima vedere simplă și banală. Și, desigur, încercați să comunicați cu mame care au alăpatat cu succes și sunt gata să vă împărtășească experiențele, ajutorul și sprijinul în momentele dificile.
Întrebări frecvente despre alăptare:
În timpul alăptărilor frecvente laptele nu se amestecă? Regurgitare nu este rezultatul acestui amestec?
Nu, nu se amestecă deoarece laptele nu rămâne în stomac, acesta aproape imediat numerește în intestinul subțire și este absorbit foarte repede. Regurgitarea nu ar trebui să deranjeze mama dacă copilul se simte bine și ia în greutate. Regurgitare este rezultatul sistemului nervos imatur și slăbiciunea supapei cardiace. Copiii pot scuipa cam 1 lingură după fiecare alăptare, ceea ce se consideră normă. Regurgitare dispare treptat, aproape de șase luni.
Nu supraalimentez astfel copilul?
Un copil alăptat nu poate fi supraalimentat. Laptele matern este diferit în cee ace privește compoziția de alte tipuri de hrană de aceea este rapid absorbit. Trebuie amintit că regulile de hrănire a copiilor alăptați la sân diferă de regulile celor alimentați artificial. Conform standardelor OMS până la șase luni copilul ar trebui să ia în greutate câte 125 de grame pe săptămână. În primele luni de viață, luarea în greutate până la 2 kg pe lună, de asemenea este considerată normală.
Cum știu dacă laptele este suficient de gras și copilul se satură?
Răspunsul la această întrebare este simplu: laptele este calitativ, deoarece altfel de lapte nu se cunoaște în natură. Laptele mamei întotdeauna satisface pe deplin nevoile copilului ei. El își schimbă compoziția în fiecare zi, chiar și în ambii sâni laptele este diferit. Culoarea, de asemenea, este diferită, el poate fi albastrui, gri, și chiar cu o nuanță de verde (astfel de nuanțe sunt conferite de obicei de lactoză, dar pot fi afectate de alimetația mamei sau de medicamente). Laptele din față este apos și conține o cantitate mare de apă, iar cel din spate conține mai multe calorii. Nici culoarea laptelui și nici grăsimea lui, nu poate fi determinată "cu ochiul liber", și nu este un indicator al calității sale.
Ce se întâmplă dacă am mameloanele crăpate?
- Cel mai des crăpăturile pe mameloane apar când alăptarea se face incorect. Primul pas spre tratament este alăptarea corectă. Fisura poate fi unsă cu purilanom, bepantenom, D-pantenol, aceste medicamente nu trebuie spălate înainte de alăptare. Nu folosiți uleiuri puternic mirositoare.
- De asemenea, nu cumpara imediat mameloane de silicon. Acestea pot crea o mulțime de probleme și este nevoie cu adevătrat de ele în cazuri foarte rare. Forma lor este semnificativ diferită de cea a mamelonului mamei și dacă copilul ia sânul incorrect, acestea vor complica și mai mult situația. Sânul este stimulat mai slab, iar la unele femei, aceasta poate reduce cantitatea de lapte.
- Nu este necesar să rabzi durerea în timpul alăptării. Amintiți-vă că alăptarea trebuie sa fie confortabilă și fără durere (durere în prima săptămână apare doar în primele secunde de hrănire). Solicitați imediat ajutorul unui profesionist în alăptare.
Am sânii angorjați, ce să fac?
Trebuie să distingeți sânii plini de angorjare. Sânii plini sunt atunci când vine laptele, sânii devin grei, poate crește temperatura. Cel mai important lucru în această situație este alăptarea frecventă și eficientă. Poate ajuta copilul să apuce mamelonul, (dacă areola este umflată, stoarce-ți sânul puțin până se eliberează), înainte de alăptare sânul se încălzește (duș, baie caldă / prosop cald). Angorjarea este însoțită de febră mare, sânul este tare, fierbinte, pot apărea zone roșii. În acest caz, se face pomparea, dar este recomandabil să nu se facă mai mult decât o dată pe zi. Nu încercați să stoarceți areola cu pompa de san, aceasta va agrava situația. În primul rând aveți nevoie să atenuați inflamarea, pentru asta este suficient pentru a plasa vârfurile degetelor în jurul mamelonului, împingeți și păstrați această poziție timp de 2 minute (Gene Technology Cotterman). Apoi începeți să stoarceți sânul, făcând periodic un masaj ușor (masajul ca și pomparea trebuie să fie efectuate cu foarte mare atenție). După stoarcere se aplică gheață înfășurată într-o pânză timp de 5-10 minute. Alte ori, copilul trebuie pus des la sân, fără pauze lungi între alăptări. Dacă sânii se umplu prea tare, se permite stoarcerea de de 2-3 ori pe zi câte un pic până la senzația de ușurare.