În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți

În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți

-
//
17.01.2018

Ai un nou membru în familie? Ori cea mai bună prietenă a ta tocmai a intrat în clubul mămicilor? Bineînțeles că arzi de nerăbdare să-l vezi pe nou-născut. Însă, înainte de a face acest lucru, citește și aprofundează cele 10 reguli pentru o vizită reușită la un bebeluș pe care ți le prezentăm mai jos. Chiar dacă și tu ești părinte, la rândul tău!

În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți

Înainte să mergi în vizită la o proaspătă mămică, ar fi bine să-ți faci propriul instructaj de bună purtare. De bună purtare în vizită căci, chiar dacă tu ești un părinte experimentat, nu înseamnă că nu poți face anumite greșeli.

Iată 10 reguli pe care oricine ar trebui să le respecte atunci când merge în vizită, pentru prima dată, la un nou-născut:

1. Sună, înainte de vizită. Întodeauna!

Sau, și mai indicat, este să trimiți un SMS mămicii, asta pentru a nu o deranja cu soneria telefonului. Anunță-ți vizita dinainte și cere permisiunea, în prealabil. Pentru că o proaspătă mămică este extrem de obosită, buimacă de somn, iar bebelușul încă nu s-a acomodat cu atmosfera de acasă.

2. Mergi cu ceva de mâncare

O proaspătă mămică nu mai are timp și de gătit! Așa că, dacă aduci cu tine ceva de mâncare la pachet, o să fie extrem de încântată. Însă ai grijă ce preparate alegi, mai ales dacă nou-născutul este alăptat exclusiv la sân. Fără condimente, prăjeli sau grăsimi!

3. Spală-te pe mâini!

Tocmai ai intrat în casa mămicii? Descalță-te, puneți geanta într-un loc, depozitează mâncarea în frigider și spală-te pe mâini. Întotdeauna!

4. Renunță la vizită dacă prezinți vreun semn de răceală

Sau chiar și în cazul în care cineva din familia ta este bolnav – soțul ori copilul – renunță la vizită. Chiar dacă tu ești sănătoasă și nu prezinți niciun simptom, poți aduce cu tine tot felul de viruși, iar sistemul imunitar al nou-născutuluieste extrem de precar.

5. Lasă-ți copiii acasă!

În special, dacă ai copii mici. Indiferent cât de entuziasmați sunt prichindeii tăi de apariția unui nou-născut în familie, nu îi lua cu tine când mergi în vizită. Poate fi destul de obositor pentru proaspăta mămică, care are parte de sesiuni repetate de plânsete, să mai audă și gălăgia pe care, inevitabil, copiii tăi o pot face. Mai ales că prichindeii nu au răbdare să stea liniștiți, într-un singur loc!

6. Atenție la cadouri

Se obișnuiește să mergi cu daruri la un nou-născut. În cazul în care este vorba despre hăinuțe care pot fi purtate în primele săptămâni, ar fi bine să le speli înainte și nu să le oferi cu etichetă. Ai scuti-o pe mămică de o treabă în plus. De asemenea, atenție mare la detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hăinuțele în prealabil. Alege unul destinat bebelușilor. De asemenea, dacă îi cumperi lucruri pentru sezonul următor, (să zicem că bebe este născut vara, iar tu îi cumperi costumașe cu mâneca lungă, de toamnă) ai grijă la măsuri. Bebelușii cresc atât de repede…

În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți

7. Fă ceva prin casă!

În funcție de cât de apropiată este relația ta cu proaspăta mămică, ar fi bine să o ajuți la treburile casnice. Spală vasele, pune rufele în mașina de spălat, du gunoiul, șterge praful ori dă cu aspiratorul. Și nu o întreba dacă vrea să o ajuți căci, din politețe ori de rușine, te va refuza.

8. Nu-l lua pe cel mic în brațe!

Cum? Păi, nu de asta mergi în vizită?! Indiferent cât de mult îți dorești să-l iei pe cel mic în brațe, mai ales dacă ești o mămică experimentată și știi cum să liniștești un pui de om, e mai bine să nu o faci. Pentru că proaspăta mămică nu s-ar simți confortabil cu gestul tău. Instinctiv, orice femeie nu dorește ca bebelușul ei să fie atins de alții. Adu-ți aminte cum te-ai simțiti tu în acel moment! Așteaptă până când ea îți va spune să-l iei pe cel mic în brațe sau ți-l va oferi.

9. Nu monopoliza discuția doar asupra nou-născutului

“Cât doarme?”, “Mănâncă la biberon sau la sân?”, “Îl doare deja burtica? Au apărut colicii?”… Și așa mai departe. Toată discuția se concentra asupra nou-născutluui, însă nu uita să te interesezi și de starea mamei, fără însă a o deranja prea tare. De asemenea, nu monopoliza discuția doar asupra bebelușului, găsește și alte teme.

În vizită la un nou-născut! 10 reguli pe care trebuie să le respecți

10. Limitează timpul de vizită

În primele săptămâni de viață, limitează-ți vizitele la cel mult 15 minute. Fii atentă la starea mămicii. Dacă vrea să alăpteze ori să folosească pompa de muls sau vezi că dă semne că ar vrea să doarmă, este cazul să pleci. Sunt și cazuri însă când mămica, mai ales atunci când este singură, doar cu copilul, să își dorească să stai cât mai mult.

Sursa: suntmamica.ro