mamaplus

Zile numărate până la școală: Medicii recomandă imunizarea copiilor

-
//
16.08.2024

Au rămas zile numărate până la începutul anului școlar. În context, medicii îndeamnă părinții să țină cont de calendarul național de vaccinare și să imunizeze copiii cu vârsta de 6-7 ani împotriva unor boli precum difteria sau rujeola.

mamaplus

Potrivit specialiștilor, rata vaccinării a scăzut în ultimii ani cu cinci la sută, ajungând la 90% la nivel național, ceea ce este sub nivelul recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru a preveni apariția epidemiilor, transmite jurnaltv.md.

„Analizând datele statistice actuale, la vârstele la care copiii sunt eligibili pentru încadrarea în școală, vorbim de copiii de 6-7 ani, este în jur de 90%, ceea ce înseamnă că din cohorta de 30 de mii de copii, în jur de trei mii nu au beneficiat de vaccinare, ceea ce crește riscul pentru infectare și răspândirea infecției, în special în contextul încadrării lor în clase, aglomerări”, a menționat directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Publică, Veaceslav Guțu.

De la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate peste 140 de cazuri de rujeolă, dar și alte boli.

„Avem și cazuri de tuse convulsivă, o boală care este, de asemenea, gravă, în special pentru copiii mai mici. De aceea, pentru această infecție, vaccinarea începe chiar de la vârsta de două luni. În ultimii 4-5 ani, în țara noastră nu au fost înregistrate astfel de cazuri, dar iată că, în 2024, numărul infecțiilor a ajuns la 900 de cazuri deja raportate”, a mai spus Veaceslav Guțu.

Medicii recomandă părinților să respecte calendarul național de vaccinare aprobat de Ministerul Sănătății pentru a preveni creșterea infectărilor cu boli transmisibile în rândul copiilor.

„Conform Calendarului Național de Imunizare, se recomandă imunizarea copiilor, prioritar, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei și împotriva difteriei, tetanosului la vârsta de șase ani și, desigur, o doză de vaccin poliomielitic”, spune directorul adjunct al ANSP.

Potrivit specialiștilor, rata vaccinării a scăzut în ultimii ani semnificativ. Dacă în urmă cu zece ani, acoperirea vaccinală la copiii de 6-7 ani era de peste 95 la sută, odată cu infecția COVID-19, acest procent a scăzut cu 5%, ajungând la 90%, ceea ce este sub nivelul recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru a preveni apariția epidemiilor. 

În contextul creșterii cazurilor de COVID-19 din ultima săptămână, specialiștii recomandă populației respectarea măsurilor prioritare de protecție: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie, respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției.